V-ati intrebat vreodata ce gust ar avea mancarurile dumneavoastra daca in loc sa le asezonati cu ierburi la plic ati culege cateva frunze proaspete de busuioc sau menta sau ramurele de cimbru sau rozmarin dintr-un ghiveci de pe pervaz? O savoare mai intensa data mancarurilor nu este singurul beneficiu al cresterii plantelor aromatice in interior, ele fiind eficiente si in alungarea insectelor nedorite pe timpul verii. Si nu trebuie sa aveti neaparat experienta cu plantele de interior pentru a va crea o mica „gradina” de plante aromatice la ghiveci, deoarece acestea se cresc foarte usor.
Daca v-ati hotarat sa faceti acest lucru, puteti obtine plantele din seminte sau din butasi sau le puteti cumpara la ghiveci.
Multe ierburi, inclusiv oregano, cimbrul, rozmarinul si salvia, se inmultesc cel mai bine prin butasi, adica prin ramuri rupte din plantele mature, care cresc in gradina. Pentru a obtine un butas, taiati o parte lunga de aproximativ 10 cm din varful ramurii. Se dau deoparte frunzele din partea inferioara a butasului, iar codita se baga intr-un pahar cu apa; pentru a asigura un mediu si mai umed, paharul se poate acoperi.
Semintele se pun in ghivece mici, scunde sau intr-o ladita cu pamant pentru formarea rasadurilor. Se foloseste un amestec de pamant de flori, compost si vermiculita (retine umezeala si aeriseste pamantul), iar semintele se presara la suprafata intr-un strat fin, fara a sta aglomerate. Se tin la o temperatura constanta intr-un loc luminos si aerisit si se uda prin asezarea recipientului cu baza in apa.
Plantele este bine sa le cresteti in ghivece de ceramica nesmaltuite. Daca vreti sa grupati mai multe tipuri de ierburi in aceeasi jardiniera, faceti-o tinand cont de necesitatile de apa. Puteti pune laolalta: rozmarin si chimen – au nevoie de mai putina apa; menta, usturoi, patrunjel, maghiran, oregano – au nevoie de mai multa apa.
Plante aromatice la ghiveci. Amplasare
Cand va amenajati mica „gradina” de pe pervaz, tineti cont de faptul ca plantele aromatice au nevoie de caldura, lumina si aer proaspat. Asa ca ideal ar fi sa le cresteti pe balcon sau intr-o bucatarie cu ferestre spre sud. Ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmand apoi cele dinspre est sau vest.
Aveti grija sa nu le tineti intr-o atmosfera cu mult abur sau cu aer uscat si protejati-le de caldura excesiva. Majoritatea prefera temperaturi in timpul zilei de 18-21 grade Celsius, desi rezista si la mai mult; mai important este insa ca peste noapte temperaturile sa scada cu cel putin 10 grade fata de cele din timpul zilei, pentru a simula conditiile de afara. Cu exceptia busuiocului, plantele aromatice vor rezista si la temperaturi de 4 grade Celsius.
Plante aromatice la ghiveci. Ingrijire
Majoritatea plantelor aromatice prefera sa fie bine udate, dar nu sa stea in pamant imbibat cu apa. De aceea, un drenaj bun este foarte important. Planta se uda numai de deasupra (se toarna apa pe pamant), cand pamantul e uscat. Adaugati nisip in amestecul de pamant sau puneti pietricele pe fundul ghiveciului, inainte de plantare.
Cu exceptia busuiocului, care are nevoie de un pamant gras, plantele aromatice prefera un pamant mai nisipos, fara ingrasaminte.
Nu uitati sa le stropiti din cand in cand cu apa pentru a le curata de praf. Este de preferat sa le udati cu apa pe care ai tinut-o in prealabil 24 de ore intr-o sticla.
Cand tufele se indesesc le puteti rari.
Cititi AICI si cum sa cresteti plante aromatice in gradina.
Surse: agroromania.manager.ro, sanatate.unica.ro, foodstory.stirileprotv.ro, ecuisine.ro
Surse foto: jamieoliver.com, gardenclub.homedepot.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: