Această perioadă este una în care multe plante, în ciuda frigului, înfloresc și ne bucură ochii cu frumusețea lor. Pe lângă ghiocei și lalele, există mai multe plante care înfloresc în februarie și martie. Acestea sunt rezistente la schimbările de temperatură care au loc în această perioadă și care au o frumusețe aparte.
Iată câteva astfel de plante de care te poți bucura în această perioadă. Acestea pot fi crescute fie în ghivece în casă, fie în grădina proprie.
Plante care înfloresc în februarie și martie – plante sălbatice
Plante care înfloresc în februarie și martie – ghiocei
Ghioceii sunt denumiți vestitorii primăverii deoarece sunt florile care apar primele după perioada rece a iernii. Aceștia înfloresc începând cu luna ianuarie până în luna februarie, câteodată chiar și până în luna martie. Înfloresc în perioadele mai călduroase.
Există 5 specii diferite de ghiocei, diferențele principale ținând de mărimea lor, forma petalelor și parfumul acestora.
Fiind plante bulboase, ghioceii pot fi plantați cu ușurință în grădină. Este ideal să fie plantați în toamnă pentru a putea înflori în ianuarie sau februarie. Pot fi plantați și în luna ianuarie, însă trebuie să fie cât mai bine protejați de îngheț. În acest caz ghioceii vor putea înflori în luna martie.
Brândușele
Cunoscute și sub numele de Crocus Hybrides, brândușele sunt floari sălbatice apreciate pentru frumusețea lor. Aceasta pot avea fie culoarea mov, fie alb, albastru sau galben. Este un soi de plante care e destul de pretențios când vine vorba de umiditate, așadar acestea rezistă cel mai bine în grădini. Aerul uscat din case nu este agreat de aceste plante.
Brândușele înfloresc doar o singură dată și preferă locurile cu foarte multă lumină. Totuși rezistă bine și în locurile semi-umbroase. Acestea încep să înflorească în luna februarie, iar florile pot rezista până în luna mai.
Lușca
Lușca (Leucojum vernum) este o plantă sălbatică, foarte des confundată cu ghiocelul. În ciuda asemănărilor mari cu ghiocelul, Lușca este o plantă cu caracteristici unice față de ghiocel. Florile acestei plante se dezvoltă dintr-o singură tulpină și este o plantă singulară. Tulpina acestei flori este singulară, rareori se găsesc două tulpini una lângă cealaltă.
Aceste flori înfloresc în general începând cu luna martie, însă în ultima vreme, datorită schimbărilor climatice, acestea au început să înflorească chiar și începând cu luna februarie. Lușca este o plantă rară, găsindu-se doar în apropiere de Munții Șureanu. Habitatul lor natural și dezvoltarea acestora a fost afectată de culegerea lor.
În ceea ce privește plantele sălbatice, culegerea lor afectează mult habitatul și le pot transforma în specii pe cale de dispariție.
Plante care înfloresc în februarie și martie- plante pentru grădină și ghiveci
Lalele
Lalelele sunt printre cele mai iubite flori de primăvară, având 150 de soiuri și peste 3000 de variații. După cum mulți știm deja, Olanda este denumită „Țara Lalelelor” datorită culorilor care împânzesc câmpurile în timpul primăverii.
Acestea pot avea nenumărate culori: alb, negru, roșu, dar și foarte multe combinații de culori. În funcție de soiul acestora, diferite soiuri de lalele pot înflori încă de la începutul lunii martie și până în luna mai. Acestea sunt printre plantele cele mai ușor de plantat și îngrijit atât în grădină cât și în ghivece.
Plante care înfloresc în februarie și martie – zambile
Zambilele sunt cunoscute pentru mirosul lor foarte puternic și multitudinea de culori pe care le au. Sunt flori care înfrumusețează orice casă și grădină și sunt, de asemenea, foarte ușor de întreținut. Fie că sunt plantate în grădină sau în ghivece, atâta timp cât au un sol fertil și bine drenat, acestea nu vor avea nevoie de foarte multă atenție.
Sunt plante care iubesc mult lumina, așadar trebuie ferite de locurile umbroase. În cazul în care sunt crescute într-un ghiveci, este bine să fie ținute într-un loc luminos, însă razele soarelui nu trebuie să atingă planta.
Un avantaj pe care îl prezintă aceste plante este acela că atunci când înfloresc nu au nevoie să fie udate.
Erica
Erica, planta de la care provine și prenumele feminin, este o plantă decorativă ce poate fi plantată atât în interior cât și în grădini. Înflorește atât primăvara cât și toamna și este apreciată pentru florile asemănătoare cu clopoțeii, strânse pe ramuri sub formă de ciorchini. Frunzele plantei sunt asemănătoare cu acele coniferelor, ceea ce le dă un aspect unic față de alte plante decorative.
Florile pot avea culori diferite: roz, lila, mov sau alb. Plantele sunt rezistente la temperaturi mai scăzute și nu suportă temperaturile ridicate. Sunt iubitoare de lumină, așadar au nevoie ca razele soarelui să ajungă cu ușurință la ele.
Înainte de a da prima brumă, este indicat să mutați plantele într-un loc ferit de îngheț, preferabil o seră unde temperaturile să nu scadă sub 9 grade celsius.