Plantele montane se confrunta cu cele mai vitrege conditii de viata, fiind nevoite sa faca fata vanturilor puternice, temperaturilor extrem de scazute, solurilor stancoase, zapezilor, aerului rarefiat si cantitatii mari de radiatii UV. Cu toate acestea, aceste plante nu contenesc sa ne uimeasca cu capacitatea de a supravietui, dar si cu frumusetea lor.
Chamerion daniels
Una dintre plantele care cresc la munte este Chamerion daniels care face parte din familia Onagraceae si se gaseste in padurile alpine si subalpine sau pe pajisti. Infloreste din iulie pana in septembrie, florile avand culoarea rosie sau violet si patru petale. Planta poate atinge intre 1 si 1.9 metri inaltime. Este una din primele plante care colonizeaza solul dupa un incendiu sau dupa alt tip de cataclism.
Plante care cresc la munte: Nuphar polysepala
Nuphar polysepala este o planta acvatica care se gaseste in lacurile de munte si subalpine supreficiale. Sepalele mari in forma de bol galben protejeaza petalele mai mici din interior, in timp ce lamelele mari ale frunzelor plutesc pe suprafata apei. Nuphar polysepala, sau liliacul galben, infloreste de la mijlocul lunii iunie pana la mijlocul lunii august.
Campanula rotundifolia
Este o planta din familia Campanulaceae care traieste in munti, pe pajistile alpine si in padurile aspenice din emisfera nordica. Ea s-a extins in Europa, din nordul Mediteranei pana in zona arctica. Este o planta cu tulpini zvelte, fiecare purtand mai multe flori albastre in forma de clopotel. Infloreste de la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii octombrie. Este o planta care creste in zonele muntoase din intreaga lume, fiind cunoscuta si sub denumirea de clopotel, degetul doamnei, clopotele vrajitoarei sau degetele vrajitoarei.
Gentiana germanica
Este o planta din familia Gentianaceae care se poate gasi in Marea Britanie (doar pe dealurile Chiltern din sudul Angliei) dar si in teritoriile subalpine din Europa si din Alpi, care se intind din Franta pana in Balcani. Este o planta cu flori cu petale albastru-inchis sau violet care prefera terenul deschis cu zone libere unde semintele ei pot germina. Infloreste in perioada august- septembrie, fiind foarte rara in prezent.
Plante care cresc la munte: Ranunculus pyrenaeus
Este o planta din familia Ranculus care isi are habitatul natural in Pirinei si Alpi, pe pajistile montane aflate la altitudinea de 1.700-3.100 m. Infloreste imediat ce zapada se topeste, uneori chiar inainte. Datorita frumusetii si atractivitatii sale, este deseori vanduta in magazinele de flori. Creste pana la 25 cm inaltime, din iunie pana in august.
Cyanus Segetum
Iata o planta din familia Astaraceae originara din Asia de Vest, dar raspandita in Marea Mediterana. Denumirea ei deriva de la grecescul Kyanos (substanta de culoare albastra) si latinul Segetis (“al campurilor de cereale”) marcand o referire la habitatul ei mai putin obisnuit si anume campurile de grane. Albastrul intens al florilor este o aparitie fascinanta, fiind foarte cunoscuta in folclorul englez (baietii tineri indragostiti o purtau si, daca floarea isi pierdea culoarea prea repede, era un semn ca dragostea lor nu era impartasita). Muntii Sibillini sunt renumiti pentru aceasta floare care isi face aparitia din iunie pana in septembrie.
Plante care cresc la munte: Veronica alpina
Veronica face parte din familia Plantaginaceae si traieste in pasunile pietroase, in vai si in zonele umede din Alpi. A mai fost rar semnalata in Modena si Abruzzo Apenine. Veronica perena a muntelui este o specie caracterizata prin florile in forma de coroana albastru-violet.
Plante care cresc la munte: Scaevola
Este o planta din familia Goodeniaceae si se gaseste pe dealurile si muntii din Australia si Polinezia. Florile arata de parca au fost taiate pe jumatate si exista o legenda potrivit careia o femeie a sfasiat in doua floarea dupa o cearta cu iubitul ei. Zeii maniati au transformat atunci toate florile in jumatati de flori, iar cei doi indragostiti au ramas despartiti, barbatul fiind sortit sa caute in zadar o alta floarea intreaga.
Citeste si Gradini amenajate ca la munte – 15 idei la inaltime