Plantele decorative cu ajutorul frunzelor sunt prezente in mult mai multe spatii interioare comparativ cu plantele care produc flori. In unele cazuri ele concureaza la capitolul frumusete cu toate plantele cu flori deoarece frunzisul are rol decorativ in primul rand prin culoare, dar si prin dimensiuni si forme.
Aspidistra
Aceasta este o planta ornamentala prezentata sub forma de tufa care are sub pamant un rizom scurt din care ies frunze petiolate lungi de pana la 60 cm cu forma de lance si culoare verde inchis. Aceste plante au la baza flori de culoare violet care apar primavara direct din rizom. Specia prefera spatiile deschise semiumbrite insa se va adapta cu usurinta la toate conditiile, aceasta fiind de altfel o planta foarte rezistenta pentru interior. Trebuie sa fie udata diferit tinand cont de anotimp.
Vara planta trebuie sa fie udata abundenta in timp ce iarna va necesita mai rar udare. P se poate utiliza pamant de flori special in comert mixat cu nisip astfel incat sa se obtina cel mai bun drenaj, planta se va transplanta la 2 sau 3 ani moment in care radacinile au reusit sa umple tot vasul in care planta se afla. In sezonul cald trebuie sa fie fertilizata cu potasiu, azot si fosfor astfel incat sa aiba toate substantele nutritive necesare pentru o dezvoltare buna.
Chlorophytum
Aceasta planta creste sub forma de tufa cu frunze liniare. Frunzele sunt arcuite foarte estetic si ajung pana la lungimea de 50 cm in mai multe nuante de verde. Din centrul tufei vor iesi tije subtiri si lungi, foarte flexibile si curgatoare, care au pe alocuri mai multe rozete si frunze cu radacini denumite stoloni.
Pentru ca acesti stoloni exista inmultirea va avea loc extrem de simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa ii desprinzi si sa ii plantezi in alte ghivece mai mici. Planta este utilizata si cunoscuta ca planta de interior datorita proprietatilor ornamentale insa este perfecta si pentru puterea sa de adaptare la conditiile de mediu.
Chiar daca principala sa atractie sunt frunzele, in perioada in care infloreste este superba. Apar flori mici de culoare alba, stelate si grupate in ciorchini. Chiar daca este o planta ce prefera umbra, aceasta tolereaza si zonele cu lumina directa. Va trebui sa o uzi moderat, astfel incat pamantul sa aiba timp sa se usuce intre 2 udari. Iarna, in momentul in care plantele trec prin repaus, trebuie mutate in zone racoroase, cu lumina buna si trebuie udate rar.
Codlaeum
Aceasta este o planta sub forma de arbust si este foarte decorativa datorita culorilor interesante ale frunzelor. Frunzele variaza ca marime, forma si culoare si sunt liniare sau eliptice, rasucite sau ondulate, avand nuante de verde, rosu, galben sau chiar pestrite. Pe o planta pot sa apara frunze de culori, forme si marimi diferite tinand cont de varietate.
Este o planta pentru zonele umede si calde si solicita temperaturi cuprinse intre 18 si 25 de grade C. la temperaturi sub 15 grade aceasta planta va ramane fara frunze. Are nevoie de umiditate atmosferica mare, de cel putin 80 % si de aceea va trebui sa pulverizezi periodic apa pe frunze. Pamantul trebuie sa fie fertil, usor si foarte bine drenat. PH-ul solului trebuie sa fie acid si pamantul se va mentine reavan chiar si iarna. Specia aceasta iubeste soarele si trebuie pusa cumva in bataia directa a razelor sale, insa se va simti bine si la semiumbra. Asezarea in zonele semiumbrite nu va permite colorarea foarte puternica a frunzelor.
Aceste plante iti vor inveseli cu siguranta apartamentul sau casa si sunt foarte usor de intretinut. Tot ce trebuie sa faci este sa respecti indicatiile de mai sus.
Cititi si: 6 plante de apartament care imprima energie oricarui decor