Destul de necunoscut pana acum, conceptul de plante companion se intalneste in special in gradinile mici si in cele organice si are la baza ideea ca plantele pot beneficia unele de compania altora. El presupune functionarea unui intreg sistem interconectat care are scopul de a asigura cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a plantelor si de a inlocui folosirea insecticidelor si ierbicidelor chimice prin metode ecologice de preventie si control al daunatorilor – atragerea de insecte benefice, pasari si alte animale folositoare. Mai jos gasiti gasiti o parte din lunga lista cu plantele companion, alegandu-le pe cele mai populare in gradinile de zarzavat.
Inainte de a le enumera, amintim pe scurt beneficiile acestui tip de plante companion. Mai intai de toate, unele au rolul de a fixa azotul in pamant, precum fasolea sau mazarea, nemaifiind nevoie de acest ingrasamant. Altele secreta substante chimice cu rol de insecticid, de respingere sau, din contra, de atragere in capcana a unor daunatori sau secreta substante care inhiba dezvoltarea buruienilor din apropiere. In acelasi context, astfel de plante companion atrag insecte polenizatoare sau care se hranesc cu insecte daunatoare. Unele ofera umbra sau adapost impotriva vantului, in timp ce altele sunt un suport accesibil pentru plantele cataratoare. Pe scurt, avem de-a face cu o diversitate de plante bine randuita de natura, in care esteticul se imbina armonios cu utilul.
Incercand o aranjare alfabetica a acestor plante, va spunem ca ardeiul se dezvolta de minune in compania unor legume si ierburi aromatice precum ceapa, arpagicul, usturoiul, prazul, patrunjelul, busuiocul, muscatele, maghiranul, leusteanul, morcovii, petuniile, rozmarinul, castravetii, vinetele, sfecla, dovleceii, dovleacul, dafinul, galbenelele, mazarea si oregano. Tineti-l insa departe de fenicul, gulia, caisul, broccoli, collardul, conopida, gulia, varza, fasolea, nepeta si nuc.
Cartofii stau foarte bine langa mazare, fasole, varza, porumb dulce, fasole lata, coltunasi (clopotei), craite, degetei, hrean si vinete, dar nu se impaca deloc bine cu floarea soarelui, rosiile, castravetii, asparagusul, gulia, pastarnacul, dovlecii, feniculul, broccoli, collardul, conopida, gulia, varza, dovlecelul, cartofii, spanacul, nepeta si nucul.
Rosiile sunt bune prietene cu sparanghelul, telina de frunze,patrunjelul, busuiocul, morcovii, ceapa de frunze, craitele, degetelul, usturoiul si porumbul dulce. Evitati, in schimb, cultivarea lor langa rozmarin, cartofi, gulioare, fenicul, caisi, capsuni si marar.
Varza merge de minune cu fasolea, sfecla rosie, telina de frunze, menta, cimbrisorul, salvia, ceapa, rozmarinul, mararul, cartofii, oregano, isopul, pelinul si coriandru, dar nu suporta deloc anturajul capsunilor, rosiilor si al usturoiului.
In fine, daca vreti sa cultivati trandafiri in gradina, aveti grija sa il asociati cu usturoiul, patrunjelul, muscatele, ceapa, rezeda si craitele pentru o dezvoltare armonioasa.
Puteti consulta lunga lista a plantelor companion accesand acest link (in engleza) sau verificand sursele citate la finalul acestui material.
Surse: Vegetalshapes.com, Permacultura.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: