Ai o grădină mică și nu îți oferă posibilitatea de a avea mai mulți pomi fructiferi? Acești pomi pitici pentru grădină sunt soluția perfectă pentru o grădină mică. Aceștia pot fi plantați direct în pământ sau pot fi puși în ghivece pe care să le pui pe terasă. Pe lângă faptul că sunt ușor de întreținut datorită înălțimii lor mici, frcutele acestora vor fi de aceeași mărime precum cele ale pomilor mari.
Daca te-ai întrebat vreodată ce fel de pomi pitici poți planta și îngriji, noi îți venim în ajutor. Aceste cinci soiuri de pomi pitici pe care ți le vom prezenta sunt ideale de plantat în grădină.
Pomi pitici pentru grădină – măr pitic
Mărul pitic este un soi de pom care oferă mai puține fructe decât mărul obișnuit. Totuși, de la un pom cu înălțimea de aproximativ 1.2 metri, poți culege aproximativ 45-50 de mere. Acesta va intra pe rod în al treilea an de la plantare. Cele mai des folosite soiuri de măr pitic sunt Fuji sau Red Delicios.
În ceea ce privește pretențiile sale, mărul pitic are nevoie de un sol bine drenat și de o umiditate scăzută.
Acest pom se poate planta și în ghiveci, singura condiție este ca ghiveciul să aibă cel puțin 45 cm diametru pentru a avea o creștere armonioasă.
Cireș pitic
Dacă iubiți cireșele în timpul verii, un astfel de cireș pitic va fi ideal în grădina dumneavoastră. Trebuie doar să știți dinainte de a-l planta că are nevoie de foarte multă lumină solară și un sol bine drenat, preferabil nisipos. De asemenea, dacă doriți să plantați mai mulți cireși pitici în grădină, e important să îi plantați la distanța de de 1.5-3 m.
Cireșul pitic intră pe rod după doi sau trei ani de la plantare, în funcție de soiul pe care îl alegeți. De la un astfel de cireș puteți culege aproximativ 10-12 kg de fructe.
Pomi pitici pentru grădină – Cais
Caisul poate fi găsit și el ca o formă miniaturală de pom fructifer. Cele mai des întâlnite soiuri de cais pitic sunt St. Julien și Torinel. Caisul intră pe rod după 2-3 ani de la plantare și atinge înălțimea de 1.5 sau 3 metri.
Dacă doriți să plantați mai mulți pomi, este ideal să îi plantați la o distanță de 6 metri unul de celălalt. În cazul în care vreți să îi plantați în ghiveci, unul cu diametrul de 25-38 de cm este ideal. Caisul se plantează în momentul în care solul nu mai e înghețat, iar temperaturile depășesc 5 grade Celsius.
Avocado pitic
Avocado a devenit unul din fructele cele mai des întâlnite în dieta noastră de zi cu zi, în special în dieta veganilor. Cu acest soi miniatural de avocado, poți cultiva aceste fructe chiar la tine în grădină.
Este un pom care necesită destul de multă lumină și un sol nisipos. În ceea ce privește gerul, nu este un pom foarte rezistent. Intră pe rod după 1 sau 3 ani de la plantare și produce fructe pe toată durata anului.
Pomi pitici pentru grădină – Prun pitic
Acest tip de pom miniatural intră pe rod în anul 3 de la plantare și poate ajunge la înălțimi de până la 2 metri. În ceea ce privește solul, prunul pitic are nevoie de un sol argilos și bine drenat. De asemenea, este un pom care necesită lumină naturală în belșug.
Dacă doriți să îl plantați în grădină, este ideal să lăsați o distanță de 4-6 metri între pomi. În cazul în care vreți să aveți un astfel de prun pitic în ghiveci, alegeți unul care să aibă un diametru de cel puțin 30 de cm.
surse: bricodepot.ro