In sezonul cald, dar nu numai, in meniul nostru zilnic ar trebui sa predomine fructele si legumele. Si cum bine stim ca cele mai bune sunt cele pe care le cultivam chiar noi, am pregatit in randurile de mai jos o lista cu pomi si arbusti fructiferi ce pot fi crescuti in ghiveci. Asta deoarece nu toata lumea dispune de o gradina generoasa, in care sa poata cultiva orice isi doreste. Asadar, iata care sunt fructele pe care le puteti creste chiar si pe balcon sau in sufragerie:
Pomi si arbusti fructiferi ce pot fi crescuti in ghiveci
Dupa ce am vazut AICI o lista cu legumele care pot fi cultivate in ghiveci, revenim cu inca una care cuprinde pomi si arbusti fructiferi ce pot fi crescuti in ghiveci. Iata propunerile noastre, pentru o mini gradina de apartament:
Smochine
Incepem lista cu ceva mai exotic si va spunem ca smochinul se preteaza bine pentru a fi crescut in ghiveci. Mai mult decat atat, acesta are sanse sa fructifice mai repede decat un smochin crescut in natura, intrucat spatiul limitat avut la dispozitie pentru dezvoltarea radacinilor il determina sa-si concentreze resursele catre partea aeriana;
Prune
Fara indoiala, prunele sunt unele dintre fructele preferate ale romanilor. Asta si pentru ca se cultiva in cantitati mari in tara noastra. Cu toate acestea, pentru cultivarea pe balcon va recomandam sa alegeti doar specii autogame. Primavara, odata cu taierea dinaintea inmuguririi, viitoarea coroana nu trebuie sa fie mult prea deasa. De asemenea, este bine de stiut ca partile umbrite se dezvolta mai greu si sunt mai predispuse bolilor.
Visine
Chiar si pe o terasa semi-umbroasa, visinul creste frumos. La fel ca in cazul prunului, si pentru visin este important sa alegem un soi autogam. Acesta produce muguri florali si roade pe crengute de un an. De aceea, toamna, crengile trecute se vor taia pana la noua ramificatie.
Piersici
E un luctu stiut faptul ca piersicul iubeste locurile insorite. Pe timpul iernii, pomisorii se tin in locuri reci, dar ferite de inghet. Primavara, crengile care au rodit in sezonul trecut se taie. O particularitate a piersicilor este faptul ca produc atat crengi roditoare, cat si neroditoare.
Citrice
Nu puteam sa nu trecem pe lista noastra si citricele, aceste plante des intalnite in locuintele romanilor. In ceea ce priveste ingrijirea lor, daca este posibil, scoateti-le vara in aer liber. In timpul iernii este obligatoriu insa sa le readuceti in spatii incalzite si cat mai insorite. Pentru a fi productive, citricele trebuiesc altoite, in caz contrar o eventuala fructificare apare dupa foarte multi ani si de calitate slaba.
Capsune
Incheiem lista cu unele dintre cele mai gustoase fructe: capsunele. Avand un sistem radicular nu foarte extins, capsunele pot fi cultivate in recipiente de mici dimensiuni, singura problema in acest caz fiind necesitatea udarii dese a solului. Asadar, cultivati-le in ghivece sau jardiniere suspendate pentru o expunere cat mai buna la soare si veti avea o recolta bogata si gustoasa! Totodata, culegeti periodic capsunele coapte pentru a ajuta planta sa produca noi fructe. Fiind o planta perena, adapostiti peste iarna ghivecele cu capsune intr-o pivinta sau garaj neincalzit, astfel incat sa le feriti de inghet.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: