Exista din ce in ce mai multe solutii ecologice la problemele de zi cu zi, iar asta nu poate decat sa ne bucure. Una dintre tehnologiile capabile sa satisfaca toate asteptarile in ceea ce priveste calitatea si eficienta costurilor este pompa de caldura, acesta fiind unul dintre cele mai avansate sisteme ecologice de incalzire de pe piata, la momentul actual. Popularitatea pompelor de caldura creste pe zi ce trece, fiind un sistem mai mult decat eficient, care ne permite sa ne incalzim locuinta, in sezonul rece si sa o racim, in sezonul cald. In randurile de mai jos, am pregatit cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre pompele de caldura.
Pompa de caldura – metoda eficienta de a incalzi si raci locuinta
Ca o scurta definitie, pompele de caldura extrag caldura din apa, sol sau aer si o introduc in casa. Pompa de caldura este practic o instalatie care produce caldura fara sa utilizeze combustibil, folosind doar resurse din natura. Astfel, caldura este extrasa din mediul inconjurator folosind principiul de transfer invers, de la o zona rece, la o zona calda, cu ajutorul unui compresor, aceasta fiind ulterior raspandita in interiorul locuintei, prin intermediul unei instalatii cu radiatoare, ventiloconvectoare sau incalzire prin pardoseala.
In cazul racirii, pompele sunt reversibile, reprezentand un ansamblu complet cu posibilitatea de comutare de pe incalzire pe racire. Astfel, functia de racire este posibila prin inversarea ciclului, racirea incaperilor putand fi realizata cu ventiloconvectoare.
In ceea ce priveste dimensiunile unei pompe de caldura, aceasta ocupa aproximativ aceeasi suprafata ca un cazan in condensatie pe gaz. Asadar, este nevoie de o camera a centralei de cel putin 6 metri patrati.
Citeste mai multe detalii despre pompe de caldura.
Avantaje
O pompa de caldura poate reduce rapid costurile cu incalzirea locuintei, investitia initiala recuperandu-se intr-un timp destul de scurt. Pentru a beneficia la maximum de avantajele sale, se recomanda utilizarea pompei pentru incalzirea in pardoseala (unde temperatura apei se situeaza in intervalul 35-40°C) sau cu ventiloconvectoare (temperatura apei trebuie sa fie intre 40-45°C)
Pompele de caldura au o eficienta foarte ridicata si produc de 3-5 ori mai multa energie decat consuma. Unul dintre cele mai importante avantaje este ca acest sistem poate fi utilizat atat pentru incalzire, in sezonul rece, cat si pentru racire, in sezonul cald, precum si pentru a incalzi apa, pe tot parcursul anului.
Un alt avantaj este ca montarea unei pompe de caldura nu necesita autorizatie. Cu toate acestea, este recomandat sa apelati la ajutor specializat, in momentul instalarii.
Dezavantaje
Un dezavantaj ar putea fi considerat costul unui astfel de sistem, care este destul de ridicat. Cu toate acestea, este important de retinut ca durata de viata a echipamentului este de circa 25 de ani, iar investitia initiala se recupereaza rapid, asa cum am mentionat mai sus.
Pe aceeasi tema, te invitam sa citesti tot ce trebuie sa stii despre pompe solare.
Foto: maisonapart.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: