Dacă ai ajuns pe această pagină, cu siguranță ți-ai pus întrebarea de mai sus. Așadar, ce este mai bine să alegi pentru a scoate apă? O pompă submersibilă sau un hidrofor?
Răspunsul depinde de zona în care ai casa, în primul rând. Dacă adâncimea la care se află pânza freatică este mai mare de 2 sau 3 metri, ai nevoie cu siguranță de o pompă submersibilă. Poți folosi și un hidrofor, însă nu vei obține un debit mare de apă și nu vei avea aceeași presiune.
Iată cum funcționează o pompă submersibilă, față de un hidrofor:
O pompă submersibilă este un cilindru cu motor, care se introduce în puț și se conectează la o priză. De acesta este atașat un furtun prin care apa este scoasă la suprafață.
Pentru un hidrofor vei avea nevoie de o cameră tehnică, în care să îl ții. Acesta are capacitatea de a scoate apă de până la 7 sau 8 metri adâncime, însă are dezavantajul că este mult mai gălăgios și consumă mai mult curent electric.
Avantajele unei pompe submersibile, în comparație cu un hidrofor:
1. O pompă submersibilă folosește presiune directă și scoate apa din sol, spre deosebire de un hidrofor care utilizează tehnica aspirării. Din acest motiv apare și diferența de presiune pe care o vei avea la robinet.
2. O pompă submersibilă nu consumă atât de mult curent ca un hidrofor. Așadar, eficiența energetică este unul dintre punctele sale forte. Hidroforul are nevoie de mai mult curent pentru a aspira apa murdară decât pompa submersibilă, care funcționează pe alte principii.
3. În cazul în care vorbim despre o pompă submersibilă care să te ajute să ai apă potabilă, nivelul de zgomot este și el un plus. Aceasta este mult mai puțin gălăgioasă decât un hidrofor.
4. Spațiul este și el important. O pompă submersibilă se montează direct în puț, astfel că nu trebuie să-ți faci griji cu privire la depozitarea acesteia. Pentru un hidrofor vei avea nevoie de o cameră tehnică.
5. Rezistența la apă este un alt plus pe care îl aduce o pompă sumbersibilă, tocmai pentru că se montează într-un mediu umed. Este etanșă, iar garniturile sale împiedică scurgerile. Mai mult decât atât, nu trebuie să îți faci griji de pericolul de electrocutare, pentru că acesta este mult redus, spre deosebire de un hidrofor.
6. Adâncimea de la care o pompă submersibilă poate scoate apă este una foarte mare. Un hidrofor, de regulă, reușește să aspire apă curată sau apă murdară de la 7, cel mult 8 metri, în funcție de puterea pe care o are.
Așadar, cum alegi o pompă submersibilă?
Înainte de a te hotărî ce fel de pompă submersibilă să-ți cumperi, trebuie să-ți analizezi cu atenție nevoile și să studiezi caracteristicile diverselor modele. Pentru asta, trebuie să-ți pui cîteva întrebări:
1. De câtă apă ai nevoie?
Analizează în detaliu care este cantitatea de apă de care ai nevoie și fii atent la debitul de apă pe care pompa submersibilă ți-l poate oferi.
2. La ce adâncime o vei scufunda?
Acest lucru este extrem de important, pentru că te va ajuta să îți dai seama dacă ai nevoie de o pompă submersibilă mai puternică sau te poți mulțumi cu una de putere medie.
3. La ce distanță de casă vei amplasa pompa?
În funcție de asta, trebuie să ții cont de alimentarea cu energie electrică, precum și de furtunul pe care va trebui să-l amplasezi, pentru a avea acces la apă.
Alte lucruri de care trebuie să ții cont sunt sursa de alimentare a pompei submersibile, dar și presiunea pe care vrei să o ai. Citește cu atenție instrucțiunile și manualul de utilizare, pentru că, în funcție de model și de scopul utilizării, poți obține un randament mai mare. De exemplu, trebuie să fii atent și la temperatura apei pe care vrei să o extragi.
Indiferent dacă vrei să extragi apă curată, pentru consum, apă murdară sau apă cu care să îți irigi grădina sau livada, ține cont de sfaturile de mai sus pentru a lua decizia corectă!