In anumite locuri, apa se afla la mare adancime si este necesara folosirea unor pompe submersibile pentru a alimenta cu apa. In aceasta privinta, exista mai multe tipuri de pompe care se pot folosi la tragerea apei din put: pompe submersibile, pompe de hidrofor sau pompe solare. Acestea se pot folosi in domeniul casnic, industrial, agricol sau comercial, pentru a extrage apa din panza freatica.
In randurile de mai jos discutam despre pompe submersibile si hidrofoare.
Pompa submersibila sau hidrofor: ce alegem?
Pompe submersibile
Pe scurt, pompele submersibile sunt cilindrii lungi cu lungimea incepand de la 50 cm. Ele au atat motorul electric cat si pompa montate intr-un corp comun care intra in put sub apa. Pentru a functiona, pompa primeste curent electric printr-un cablu conectat la motor. De asemenea, o conducta sau un furtun sunt legate de la pompa pana la casa pentru a transporta apa.
Pompele submersibile pot fi folosite pentru drenaj, pentru pomparea apelor reziduale, pentru irigare si pentru asigurarea apei curente locuintelor aflate in zone unde nu exista retea de apa.
Avantajul acestui tip de pompa este ca poate oferi o forta semnificativa de ridicare, deoarece nu se bazeaza pe presiunea aerului exterior pentru a ridica lichidul. Ele pot fi conectate la un furtun flexibil sau la o conducta rigida. Daca optezi pentru aceasta varianta, poti achizitiona pompe submersibile de pe praktiker.ro.
Hidrofoare
Hidrofoarele sunt moto-unelte versatile, ce pot fi utilizate in diverse aplicatii: pomparea apei curate, scoaterea apei din fantani, alimentarea locuintelor cu apa sau irigatii, cu sau fara aspersoare. Sunt excelente pentru acele zone mai slab dezvoltate din punct de vedere a infrastructurii, unde conectarea la canalizare este dificila de realizat. In cazul unui hidrofor complet echipat, pompa si motorul sunt amplasate in afara putului, intr-un camin tehnic sau intr-o camera tehnica dar aproape de fantana sau sursa de apa. Cand este pornit hidroforul, el aspira apa de la o adancime de maxim 8 metri, si o refuleaza cu presiune prin conducta pana la consumatorii din casa.
Avantajele hidrofoarelor
- Acestea reprezinta o alternativa eficienta de pompare a apei necesare intr-un loc unde alimentarea cu apa este greu de realizat in conditii normale;
- Nu produc mult zgomot in utilizare si astfel nu perturba linistea nimanui;
- In functie de modelul ales, un hidrofor dispune de o durata de viata indelungata.
Care sunt avantajele unei pompe submersibile fata de un hidrofor?
- O pompa submersibila este mai eficienta energetic decat un hidrofor. Hidroforul foloseste mai multa electricitate din cauza abilitatilor mai scazute;
- Pompa submersibila pentru fantana foloseste presiunea directa pentru a exercita apa din sol si a o impinge in conducta. Hidroforul foloseste o tehnica indirecta si anume aspiratia. Prin urmare, pompa submersibila utilizeaza o presiune mai mare pentru a impinge apa decat hidroforul.
- Pentru ca sunt montate in put, pompele submersibile nu au nevoie de spatiu suplimentar cum este nevoie pentru hidrofor care are nevoie de camera tehnica.
- Pompa submersibila de adancime poate trage apa de la adancimi mari, fata de hidrofor care aspira de la maxim 8 metri.
- Comparativ cu hidrofoarele, pompele submersibile nu au nevoie de amorsare.
Foto: ziarulprofit.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: