Dacă vreți să renovați baia sau bucătăria și nu vreți să renunțați la gresia veche, aflați că puteți momenta gresie nouă peste, dar în anumite condiții. Pentru a face o lucrare de calitate, rezistentă în timp, iată de ce trebuie să țineți cont. Sfaturi utile și rapide pentru toată lumea!
Poți monta gresie nouă peste o gresie mai veche?
În zilele de astăzi, renovarea unei case sau a unui apartament este mult mai ușoară. În plus, bucătăria și baia pot fi amenajate mai simplu, fără să fie nevoie să scoți gresia veche. De obicei, specialiștii în zidărie recomandă să elimini vechea pardoseală, dar există și cazuri în care gresia nouă se poate monta peste gresia veche. Mai mult de atât, se poate monta și parchet din vinil peste gresia veche.
Înainte de a alege să pui gresie nouă peste cea veche, este important să evaluezi cu atenție starea gresiei existente, să te asiguri că este curată, uscată și fără crăpături sau alte defecte majore, și să iei în considerare și avantajele și dezavantajele acestui proces.
Modalitatea simplă de a pune gresie nouă peste gresie veche
Pentru a monta gresie nouă peste o gresie veche, este important ca dușumeaua de gresie veche să fie perfect plană. Denivelările vor duce la alte denivelări mai mari și gresia nouă nu se va îmbina estetic, iar în timp veți avea probleme cu ea. Pe de altă parte, se verifică fiecare placă din gresia veche cu un ciocan. Dacă sună a gol, se scoate bucata și locul se umple cu mortar, având grijă să fie peste tot la același nivel.
Apoi, se curăță foarte bine gresia veche cu apă și detergent, ca să nu aibă pete de grăsime sau depuneri de calcar.
Se aplică un grund special pentru plăci și apoi o șapă autonivelantă specială, care poate adera și la suprafețele lucioase.
De asemenea, se pune și un grund special pentru montarea gresiei și apoi adezivul special, folosind gletiera cu dinți. Se pune adeziv și pe suport și pe plăcile noi de gresie, să se lipească bine. De precizat, chitul se aplică abia a doua zi cu o gletieră de cauciuc, pentru a nu distruge suprafața plăcilor noi de gresie.
Avantaje și dezavantaje
Dacă optezi pentru acest proces, trebuie să știi că avantajul principal este timpul, care se reduce considerabil. Un zidar priceput tot va munci aproximativ trei-patru zile să scoată din bucătărie sau baie gresia veche. Nici sacii de moloz nu mai sunt o problemă, iar în casă nu se mai face praf și mizerie.
Dacă vorbim de dezavantaje, adăugarea unei straturi suplimentare de gresie poate mări nivelul podelei, ceea ce poate fi o problemă în spații în care înălțimea totală este crucială, spre exemplu, la uși sau în raport cu alte podele.
Un alt aspect ar fi că noua gresie poate să nu adere corespunzător la gresia veche, în special dacă aceasta din urmă are o suprafață lucioasă sau netedă. Aderența slabă poate duce la crăpare sau detașare în timp.
Totodată, dacă suprafața gresiei vechi nu este complet plană sau dacă există probleme cu nivelarea, aceste imperfecțiuni pot fi transferate și pot afecta aspectul și durabilitatea gresiei noi.
Sursa foto: freepik