Un austriac si sotia lui s-au stabilit in Romania, dupa ce au iesit la pensie si s-au apucat sa renoveze o casa veche din Apuseni. Au folosit doar produse naturale si rezultatul este spectaculos. Lucrarile au inceput in primavara lui 2020 si, acum, locuinta este pregatita sa infrunte iarna.
Dupa cum se poate vedea in fotografia de mai sus, a fost terminata si terasa casei lui Kurt si a Melaniei din satul Visagu (judetul Cluj). Pe pereti s-a dat vopsea alba de var, iar pardoseala de molid a fost finisata cu ulei dur, ceea ce face ca locuinta sa fie primitoare si dotata cu toate cele necesare pentru un trai civilizat.
A fost terminata si terasa, un placut loc de odihna. Cei doi austrieci vorbesc cu drag despre noua lor viata, despre preocupari si planuri de viitor, dar si despre micile nemultumiri (primaria nu a facut nici pana acum drumul). Au 8 vaci si ar fi vrut si gaini, dar nu le pot tine din cauza uliilor care le fura. Le place locul, le place linistea si micile zgomote ale comunitatii, sunt multumiti aici, departe de freamatul orasului.
Melanie s-a ocupat de amenajarea interiorului
La interior, mobilierul este finisat artistic. Dulapul etajera din holul de la intrare este si el frumos finisat. De terasa tot ea s-a ocupat tot sotia lui Kurt, inclusiv de decupajele in lemn cu modele traditionale. Este pasionata si de tricotat si crosetat, iar rondelele puse pe scaune pe post de pernute demonstrau acest lucru. Are magazine preferate in Cluj de la care se aprovizioneaza cu vopsea sau materiale textile.
Locuinta este plina de obiecte vechi care aduc caldura si o transforma in camin. Kurt le arata celor ce ii trec pragul masa din lemn pe care i-a facut-o cadou sotiei cand s-au casatorit, masa veche de peste 100 de ani. In jurul casei sunt tot felul de ghivece improvizate si obiecte decorative care personalizeaza locul. Totul este frumos imbinat, vechiul si noul, elementele de confort si cele traditionale fiind foarte bine echilibrate.
Pentru hambarul aflat la cativa pasi de casa planul a fost schimbat. Kurt a descoperit ca poate fi salvat asa ca a indepartat lemnul vechi si afectat care placa constructia si a scos la lumina grinzile originale brazdate de taieturi de tesla. In interior a fost curatat si pregatit pentru transformare, iar in curand hambarul va deveni atelierul de creatie al lui Melanie.
Sursa: revistadinlemn.ro