Casa compozitorului George Enescu din localitatea Mihaileni (judetul Botosani) a fost salvata de la ruina si inaugurata, luna aceasta, dupa sapte ani de eforturi coordonate de Fundatia Pro Patriomonio.
Casa a fost construita de parintii mamei lui George Enescu, Maria Cosmovici, care s-a retras aici spre sfarsitul vietii. Potrivit Ordinului Arhitectilor din Romania, data construirii imobilului este incerta si se presupune ca a fost ridicat in perioada 1775-1830.
Casa este integrata specificului etnografic al zonei. Este o locuinta unifamiliala caracterizata prin sobrietate si simetrie. Vacantele compozitorului erau impartite intre casa natala din Liveni si casa din Mihaileni. Aici Enescu a compus „Simfonia concertanta pentru violoncel si orchestra op.8” in noiembrie 1901, „liedurile Plugar” si „Die Nächtliche Heerschau”.
Pianista Raluca Stirbat intervine
In 2013, casa se afla intr-o stare de precolaps datorata neinterventiei timp indelungat si a faptului ca elemente de rezistenta au cedat. Talpa pridvorului peste beci era putreda si se rupsese, existau zone fisurate si prabusite la zidaria exterioara. In plus, sarpanta este fracturata datorita deformarii peretilor si avea portiuni importante putrezite in zona de nord.
Situatia dezastruoasa este semnalata, in acelasi an, de pianista Raluca Stirbat, care s-a zbatut pentru ca locuinta sa fie clasata ca monument istoric, in 2014. Ulterior, Ordinul Arhitectilor din Romania (filialele Bucuresti si Nord-Est) si Fundatia Remember Enescu, al carei presedinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanta majora pentru identitatea nationala si patrimonial cultural european.
Proiectul de salvare a Casei Enescu din Mihaileni a pornit si continua ca un efort comun, in care entitati private, persoane fizice si juridice, sprijina financiar sau in natura tot efortul de restaurare. Din 2014 pana acum, Fundatia Pro Patrimonio a desfasurat peste 15 evenimente si concerte caritabile, la Viena, Londra, Paris, Iasi si Bucuresti. In noiembrie 2019, casa Enescu a devenit cauza pentru Balul Boierimii Romane si a prietenilor ei, finantand astfel continuarea santierului.
Casa din Mihaileni a fost ultimul loc pe care compozitorul l-a vizitat in 1946, inainte de a parasi tara, in pelerinajul locurilor copilariei, la casa si mormintele mamei si bunicilor de aici. A fost cu siguranta unul dintre locurile sale cele mai dragi, spune Raluca Stirbat, care adauga ca Enescu „a compus mult aici, se simtea foarte bine si isi regasea linistea“.
Integrare in circuitul cultural
Fundatia Pro Patrimonio a devenind proprietarul unic al monumentului prin intermediul donatiei unei treimi de casa din partea dr. Stefan Botez, urmas al lui George Enescu, si prin achizitia directa a restului de casa, bani obtinuti tot din donatii private.
Integrarea Casei Enescu din Mihaileni in circuitul cultural si educational se face prin intermediul Academiei de Muzica si Studiul Sunetului „George Enescu” din Mihaileni, care isi propune sa functioneze ca un centru de excelenta. Aceasta va aduce impreuna atat componenta memoriala, cat si pe cea de educatie muzicala, gazduind rezidente pentru persoanele implicate in creatia artistica, cercetarea muzicala.
Spatii adiacente aflate in vecinatatea casei memoriale vor gazdui tineri studenti si vizitatori. Modulul de educatie, Academia de Muzica si Educatie pentru Copii, dezvoltat in parteneriat cu UiPath Foundation, este parte a acestui program mai amplu si va implica copiii din zona, oferindu-le sansa la educatie de calitate si un mediu cultural inedit aproape de familiile si gospodariile lor.
Surse: oar-bucuresti.ro, propatrimonio.org, suplimentdecultura.ro, e-zeppelin.ro
Cititi si: Casa lui Jean Monnet, unul dintre fondatorii Uniunii Europene
Cititi si: Casa in care s-a nascut Hitler, transformata in sectie de politie