Dupa aproape zece ani de munca in Italia, tanarul Alexandru Pasaniuc s-a intors in Romania, pentru a creste oi si capre si a le oferi romanilor doar produse naturale, cu cheaguri de miel si ied. S-a asociat cu mai multi producatori din Iasi si a pus pe picioare o afacere de succes.
Alexandru Pasaniuc a ales sa-si creasca animalele in comuna ieseana Tibanesti. „Aici avem un efectiv de 600 ovine si caprine, rasa de ovine fiind aproape la toate Turcana. Incercam sa amelioram rasa cu berbeci de calitate, care au certificate de origine. Vrem sa aratam ca si la noi se poate; chiar daca suntem tineri fermieri, incercam sa redam produselor calitatea pe care o obtineau bunicii si, de ce nu, strabunicii nostri. Realizam produse cu adevarat traditionale si naturale, nu folosind cheaguri din comert si aici ma refer la prafuri sau lichide, cele care se gasesc in farmacii. Noi chiar facem un produs natural, avem cheaguri de miel si ied”, insista tanarul.
Alexandru spune ca se ocupa relativ de putin timp de oierit datorita faptului ca a lucrat aproape 10 ani in afara, dar dorul de casa si familie l-au determinat sa se intoarca. „Am fost in Italia ca multi alti romani crezand o sa se schimbe viata mea in mai bine, dar am revenit gandindu-ma sa fac ceva cu adevarat important pentru comunitatea mea. Ce poate fi mai important decat sa dai de mancare oamenilor, prietenilor, apropiatilor, familiei, comunitatii din care faci parte si cred ca acesta este punctul forte al fiecarui fermier care vrea sa faca productie, sa realizeze ceva de calitate, nu doar pentru venituri economice imediate”, explica Alexandru Pasaniuc.
El este convins ca isi asuma un risc financiar oferind spre vanzare produse naturale. ” veniturile economice sunt oarecum mai lente, nu faci bani repede si multi, ci faci bani pe termen lung si stabil, ca si cum ai construi o casa cu o fundatie foarte bine cladita“, adauga tanarul.
Livrari la domiciliu, de 2-3 ori pe saptamana
Cooperativa infiintate de Alexandru impreuna cu alti crescatori de animale livreaza lapte si produse din lapte de 2-3 ori pe saptamana in Iasi. „Interesul nostru este sa scurtam drumul dintre intermediari si sa oferim un produs de calitate consumatorului”, explica el.
Pe viitor, vrea sa atraga si fonduri europene pentru dezvoltarea afacerii sale. ” „Acest lucru cred ca o sa ne ajute si pentru dezvoltare, si pentru a ne veni oarecum mai usor; de asemenea putem mari si efectivul. Cred ca asocierea este pionul principal, stalpul de rezistenta al fiecarui fermier. Ii indrum pe acestia sa se duca spre ideea de asociere pentru ca unitatea inseamna forta. Asociat fiind cu alti fermieri, este interesul fiecaruia sa promoveze produsul, sa produca ceva de calitate, dandu-ne astfel posibilitatea sa avem o piata de desfacere cat mai vasta”, este de parere Alexandru.
Sursa: lumeasatului.ro.