Un tanar din judetul Botosani traieste, de ani buni, intr-una dintre primele case din baloti de paie construite in Romania. A ridicat-o cu ajutorul unor arhitecti francezi si romani si al lui Marius Soflete, inginer constructor si proiectant de case pasive.
Bogdan si-a dorit dintotdeauna o casa ecologica si a decis sa o construiasca in satul Ghilea, din comuna botosaneana Sendriceni, aflata la 7 kilometri de orasul Dorohoi. „Toti arhitectii din Bucuresti sau din strainatate carora le-am cerut sfatul mi-au spus ca, daca vreau eficienta energetica si o casa ecologica buna pentru sanatate, dar nu foarte scumpa, sa optez pentru balotii de paie“, isi aminteste tanarul.
„A fost un proiect experimental și îi mulțumesc lui Bogdan pentru această ocazie de a face acest tip de proiect. Totuși, chiar dacă pare simplu, o casă făcută din astfel de materiale este o sarcină complexă unde vei avea nevoie de specialiști. Nu este un concept de casă ieftină, chiar dacă sunt materiale ușor de procurat, pentru că ai enorm de multă manoperă și este necesară o atenție foarte mare la detalii”, spune inginerul Marius Soflete.
Proiect pe doi ani, cu buget 60.000 de euro
Casa a costat 60.000 de euro si a fost gata in doi ani. Mai intai, s-a turnat o fundatie din beton, singurul material care nu este ecologic. Peste fundatie, s-a facut o structura de lemn, tratata cu tot ce trebuie si ignifugata. Apoi, balotii de paie compactati, in straturi foarte groase, stivuiti, ca sa imbrace structura din lemn. Peste ei, la exterior, s-au pus cinci staturi de tencuiala de lut. Peretii din interior sunt facuti din trei straturi de chirpici si tencuiti cu lut, explica Bogdan.
Interiorul este o imbinare de traditional si modern. Se merge pe acelasi principiu: materiale ecologice combinate cu elemente moderne, Daca locuinta este construita dupa modelul traditional romanesc cu lemn si lut, cu elemente de bordei traditional, uriasa soba din living, care impresioneaza la prima vedere, este tipic americana, construita de etnici maghiari.
„Soba este un «classic rocket stove», adaptata la stilul romanesc, am putea spune. Este vorba despre o soba mare lutuita, inclusiv cu o portiune pentru facut cartofi copti, de exemplu. A fost construita de mesteri din Covasna, condusi de Attila Kloszi”, povesteste proprietarul casei.
Baia are un lavoar si un dus vintage, realizate din cupru de mesteri romi. Interiorul si mobilierul sunt dupa modelul cabanelor de munte din zona Bucovinei, cu mult lemn masiv, inclusiv parchetul, usile, scarile interioare si grinzile. Si daca totul este ecologic, pana si apa care curge prin instalatiile casei este apa de izvor.
Costuri de incalzire mici
Eficienta energetica a casei din paie este de 35,5 wati pe metru patrat, la o temperatura de minus 25 de grade Celsius afara. Prin comparatie, la o casa din BCA cu aceeasi suprafata, spune Bogdan, eficienta energetica este aproape la jumatate. In timpul verii, efectul este contrar, casa fiind racoroasa, chiar si la temperaturi foarte ridicate.
Daca foloseste lemne cumparate la tona din sat, incalzirea ajunge la cinci lei pe zi. Cu brichete speciale din lemn, cumparate de la magazinele de specialitate, costul se ridica la opt lei pe zi. Cu alte cuvinte, incalzirea cu brichete ceva mai scumpe, intr-o luna geroasa, cu o temperatura in casa de 22 de grade Celsius, il costa pe Bogdan 240 de lei.
Surse: adevarul.ro, ecomagazin.ro