Prajitura cu cafea este un desert apreciat de toti cei care iubesc gustul popularei bauturi, dar nu numai. Va prezentam 3 retete de prajituri cu cafea care va vor aduce simplu si rapid acea savoare inconfundabila pe mesele de sarbatori si cu alte ocazii.
1. Prajitura cu cafea
Ingrediente:
Blat
100 g unt
150 g zahar
2 linguri cacao
2 linguri cafea macinata
1 lingurita praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
un varf cutit sare,
3 linguri cafea tare preparata
1 lingurita cafea solubila
esenta de vanilie
1 lingura lapte
3 oua
4 linguri cu varf faina
Crema
50 g unt
1 cana zahar pudra
1 lingura cacao
1 lingurita cafea solubila
1 lingura cafea tare preparata
1 lingura lapte
Preparare
Blat
Se combina ingredientele uscate –zaharul, cacaoa, cafeaua macinata, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si faina.
Peste ele se adauga cafeaua preparata, esenta, cafeaua solubila dizolvata in laptele caldut, apoi ouale si untul moale.
Se mixeaza totul timp de 2-3 minute, pana cand se obtine o compozitie omogena.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava rotunda cu diametrul de 20 cm tapetata cu hartie de copt.
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se coace prajitura timp de 20 minute.
Se opreste focul si se lasa prajitura inca 10 minute in cuptor, pentru a preveni lasarea acesteia.
Crema
Se mixeaza untul pana cand capata aspect cremos.
Se adauga zaharul amestecat cu cacaoa inainte, apoi laptele amestecat cu cafeaua si cafeaua solubila. Se mixeaza pana cand se omogenizeaza.
Daca este nevoie, se mai adauga o lingura cu lapte.
Compozitia obtinuta se intinde uniform peste prajitura rece.
Dupa ce crema se intareste, prajitura cu cafea se taie dupa preferinta.
Sursa: truedelights.ro
2. Prajitura cu cafea si nuca
Ingrediente:
Blat
5 oua
5 linguri apa
5 linguri cu varf de zahar
1 praf de copt
1 lingurita de cafea naturala
2 linguri cu varf de nuca
5 linguri de faina
Crema
500 ml frisca
1 nesscafe 3 in 1
Decor
50 gr ciocolata menaj, jumatati de nuca
Preparare:
Se bat albusurile cu apa si zaharul spuma, se adauga galbenusurile si praful de copt si se mai bat putin. Adaugam o lingurita de cafea naturala, nuca si, rand pe rand, lingurile de faina, amestecand cu o paleta. Coacem blatul intr-o tava cu hartie de copt circa 30 min, facem proba cu scobitoarea si, cand e gata, se scoate si se raceste.
Pentru crema, batem frisca cu plicul de nesscafe.
Se toarna crema deasupra blatului. Se poate pastra din crema si pentru a orna, alaturi de glazura din ciocolata de menaj topita si jumatati de nuca.
Sursa: petitchef.ro
3. Tiramisu (reteta originala)
Ingrediente:
250 g de piscoturi
250 g de mascarpone
3 oua
5 linguri zahar
6 lingurite cafea
2 linguri esenta rom
100 g cacao
50 g frisca
1 varf sare
1 lingura lichior de cacao
1 buc zahar vanilat
75 ml lapte pentru frisca
Preparare:
Se freaca 2 linguri de zahar cu galbenusurile pana cand amestecul devine spumos, apoi se adauga mascarpone si se amesteca bine, folosind mixerul.
Separat se bate frisca si se pune peste compozitia de mai sus, amestecand pana cand se omogenizeza bine si adaugam 1 lingurita esenta de rom.
Albusurile se bat bine cu un varf de sare. Cand s-au intarit, adaugam 2 linguri de zahar si zaharul vanilat si batem in continuare cu mixerul pana cand devine suficient de tare ca sa nu cada din vas.
Spuma de albus se incorporeaza cu grija in compozitie, amestecand infasurat, ca sa obtinem o crema pufoasa.
Crema astfel obtinuta se tine la frigider cam 30 min.
Se face 1 cana de cafea tare cu 6 lingurite de cafea, in care se adauga 1 lingura de zahar, 1 lingura esenta de rom si 1 lingura de lichior si se lasa la rece.
Intr-o forma inalta se pune o folie alimentara pe care se aseaza un strat subtire de crema peste care se pune un strat de piscoturi ce au fost inmuiate putin in cafea, doar cat sa se umezeasca. Piscoturile se aseaza unul langa altul pe toata suprafata vasului si se pudreaza cu cacao.
Punem primul strat generos de crema, apoi iar un strat de piscoturi si cacao presarata cu ajutorul unei site pentru ceai si ultimul strat generos de crema.
Se pudreaza din belsug cu cacao si se baga la frigider minim 5-6 ore (de preferat peste noapte), apoi se taie si se serveste rece.
Sursa: culinar.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: