Fructele de la mijlocul verii prin excelenta, piersicile si caisele sunt delicioase in prajituri, mai ales asociate cu aluaturi si creme fine. Va prezentam trei retete de prajituri cu piersici si caise pe care le puteti savura cu limonada sau ceai cu gheata cand veniti de la serviciu sau aveti musafiri.
Prajituri cu piersici si caise. Cu bezea
Ingrediente:
Blat (folosim ca unitate de masura o cana de 250 ml)
- 250 g unt / margarina
- 1 cana (200 g) zahar
- 5 galbenusuri
- 1 cana (250ml) lapte caldut
- 1 praf copt
- aprox. 500 gr. faina
Bezea
- 5 albusuri
- o cana zahar (250gr)
Umplutura
- 7 piersici mari bine coapte
sau 1 kg caise
Preparare:
Prajituri cu piersici si caise. Tarta de piersici
Ingrediente:
Aluat
- 300 g faina
- 3 linguri zahar
- 1 praf de copt
- 1 ou
- 100 g unt
- sare
Umplutura
- 500 g branza proaspata
- 100 g zahar pudra vanilat
- 1 gălbenua
- 500 g piersici
- 1-2 linguri zahăr pudra pentru ornat
- 2 linguri nuci taiate marunt
Preparare:
Se freaca oul cu zaharul si untul ras. Se adauga sarea si faina cernuta cu praful de copt si se framanta rapid. Se acopera cu o folie transparenta si se lasa la rece jumatate de ora.
Intre timp, branza proaspata se paseaza si se amesteca cu zaharul pudra vanilat si galbenusul. Se freaca pana se topeste tot zaharul si se obtine o crema spumoasa. Piersicile se spala, se curata de coaja si de samburi si se taie felii.
Se intinde aluatul intr-o foaie subtire si se pune intr-o tava. Se toarna apoi compozitia de branza si se intinde intr-un strat uniform. Se presara feliile de piersici si se cufunda in crema de branza.
Se coace in cuptorul incins, la foc potrivit, 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se presara nuca taiata marunt si se pudreaza cu zahar.
Prajituri cu piersici si caise. Tort cu piersici si iaurt fara coacere
Ingrediente:
- 250 g biscuiti (puteti alege unii integrali, cu scortisoara, de exemplu)
- 130 g unt cu min. 80% grasime
- 1400 g iaurt gras cu min. 10% (iaurt grecesc)
- 1 compot de 800 gr piersici
- 150 g zahar pudra
- 400 ml frisca naturala cu min 30% grasime (smantana pentru frisca)
- 20 g gelatina foi sau granule (nu tortengelee)
- vanilie
- frunze de menta
- ciocolata cu crema de menta
Preparare:
Pregatim untul intr-o craticioare si il topim. Biscuitii se macina bine si se adauga la untul topit si se amesteca.
Tortul se monteaza direct pe platoul dorit. Se asaza inelul detasabil de la forma de tort de 26 cm sau un inel special si compozitia se distribuie in mod uniform, pana e calduta. Prima data ne asiguram ca biscuitii s-au impartit uniform si abia dupa aceea nivelam. Cu mana sau cu fundul neted al unui pahar se apasa biscuitii pana se formeaza blatul. Suprafata trebuie sa fie uniforma si neteda. Blatul de biscuiti cu unt se da la rece o ora.
Pentru crema batem frisca naturala, bine racita in prealabil, adaugam si zaharul pudra si vanilia.
Se taie fructele cubulete si pastram cateva feliute pentru decor. Se scurg bine intr-o strecuratoare. Se amesteca apoi iaurtul cu fructele.
Intr-un vas cu apa rece lasam la inmuiat foile de gelatina. Dupa ce s-au inmuiat, se scot foile din apa, se storc usor in palme si se asaza intr-o craticioara cu 100 ml suc de fructe. Daca folositi gelatina granulata, o puneti la inmuiat direct in sucul de fructe rece. Se pune craticioara pe foc mic si se amesteca incontinuu pana ce lichidul devine transparent si gelatina se lichefiaza. Craticioara cu gelatina calda se trage deoparte si se lasa cateva minute la racorit.
Se adauga treptat 4-5 linguri din crema de iaurt in craticioara cu gelatina si se amesteca energic cu un tel. Nu este bine sa adaugam gelatina direct in compozitia rece pentru ca se solidifica prea repede.
In final turnam continutul craticioarei cu gelatina temperata peste restul de crema din castronul mare si amestecam repede totul. Imediat adaugam si frisca batuta la compozitie si o incorporam cu o spatula, cu miscari largi.
Scoatem repede forma cu blatul de la frigider si turnam in ea toata compozitia obtinuta anterior. Nivelam usor cu o spatula si dam forma din nou la rece macar pentru 3-4 ore (cel mai bine peste noapte).
Surse: petitchef.ro, retete.unica.ro, savoriurbane.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: