Zugravitul in casa este precum un laitmotiv intr-o poveste, se intampla regulat si defineste, in linii mari, decorul locuintei. Este un proces care implica eforturi modeste, daca la mijloc nu ar fi si operatiunea logistica de stramutare a mobilei si deznodamantul marcat de o curatenie care ne usuca de energie. In orice caz, pana sa ajungeti la mutatul pieselor de mobilier, aveti in vedere cativa pasi care vizeaza pregatirea peretilor pentru zugravit. Vedem in cele ce urmeaza ce trebuie sa faceti inainte de a va inarma cu pensula si trafaletul.
Pregatirea peretilor pentru zugravit: curatarea peretilor
Primul pas este curatarea peretilor de vopseaua veche. Faceti acest lucru folosind o bidinea inmuiata in apa calda, eventual cu putin detergent, cu care dati pe toata suprafata peretilor.
Odata peretii bine umeziti, vopseaua veche se indeparteaza cu un spaclu. Acest pas va ajuta sa identificati si zonele unde vopseaua s-a umflat din diferite motive si unde trebuie apoi sa faceti reparatii inainte de a aplica noul strat de vopsea.
De asemenea, la acest pas este recomandat sa completati golurile neestetice de langa plinta pardoselii, ferestre si tocurile de usi, folosind glet acrilic.
Gletul pentru incarcatura ne ajuta sa reparam peretii
In procesul de pregatire a peretilor pentru zugravit un capitol important il are reparatia si astuparea golurilor din pereti. Pentru golurile evidente se va folosi un glet de incarcatura. Acesta ofera rezistenta mare, avand un grad mare de adezivitate.
Gletul se va aplica cu ajutorul fierului de glet. Straturile aplicate pe perete se pot finisa prin lisare cu fierul de glet cu putin timp inainte ca materialul sa faca priza. Apoi, pentru a finisa cat mai bine vom folosi gletul de finisare.
Aplicarea amorsei
Dupa ce v-ati ocupat si de eventualele reparatii cu tencuiala sau adeziv, aplicati apoi amorsa pe perete. Rolul amorsei este de a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretelui. Astfel, vopseaua lavabila se va aplica si se va usca uniform ceea ce implica si un consum mai mic.
Unii specialisti recomanda aplicarea a doua straturi de amorsa pentru peretii vopsiti in prealabil si doar unul pentru suprafetele noi. Lasam peretii apoi sa traga lichidul pentru o perioada care difera in functie de sezon, vara mai putin (o ora este de ajuns), iarna mai mult.
Aplicarea vopselei lavabile
Dupa ce ati acoperit acesti pasi puteti aplica vopseaua lavabila pe care ati ales-o. Aplicati doua straturi de vopsea lavabila intr-un interval de 12-24 de ore. Trebuie sa stiti, la final, ca o buna pregatire a peretului ii va conferi un aspect estetic superior, cu o rezistenta indelungata a noului strat de vopsea.
De cata vopsea lavabila ai nevoie?
Si aceasta este o intrebare foarte buna. Pentru a determina suprafata pe care trebuie sa o zugravesti, trebuie doar sa masori inaltimea si latimea peretelui si apoi sa le inmultesti. Cand cumperi vopsea, citeste toate instructiunile de pe ambalaj pentru a afla ce suprafata acopera.
Surse: Geredeco.blogspot.ro, Informatiiprofesionale.ro, Benjaminmoore.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: