Stim ca iaurtul este foarte sanatos si ar trebui consumat zilnic, dar poate nu ni se pare cel mai gustos preparat si nu ne grabim sa il punem in cosul de cumparaturi. Daca nu sunteti dornici sa il consumati ca atare, sunt multe preparate racoritoare cu iaurt pe care cu siguranta le veti gasi mai savuroasesi le puteti incerca in perioada verii, dar nu numai.
Tzatziki
Celebrul sos grecesc popularizat masiv in fast-food-uri poate fi preparat acasa in doar 10 minute.
Ingrediente:
- 2 cesti de iaurt de 10% grasime
- 2 ligurite cu suc de lamaie
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- 1 castravete
- marar, piper, sare
Preparare:
Maruntiti cateii de usturoi si amenstecati-i cu uleiul, dupa care adaugati iaurtul. Curatati castravetele, dati-l pe razatoare si stoarceti-l bine de apa. Amestecati-l apoi cu restul ingredientelor si adaugati in amestec putin marar maruntit, sucul de lamaie si sare si piper dupa gust.
Va fi delicios peste cartofi prajiti sau la cuptor si fripturi la gratar.
Preparate racoritoare cu iaurt. Ayran
Bautura de capatai a Turciei si tarilor inconjuratoare, ayran-ul se remarca prin prospetime si savoare si prin efectul revigorant atunci cand este consumat pe caldura. Asa ca nu ezitati sa il pregatiti acasa si sa aveti tot timpul la frigider.
Ingrediente:
- 700 ml iaurt gras de oaie sau capra
- 300 ml apa
- 2 linguri de frunze de menta
- 1 lingura rasa de sare
- cuburi de gheata
Preparare:
Curatati frunzele de menta si tocati-le. Amestecati intr-un blender iaurtul, apa, sarea si frunzele de menta. Adaugati 4 – 6 cuburi de gheata si mixati inca 10 secunde.
Preparate racoritoare cu iaurt. Guacamole
Pentru a fi mai cremos si mai racoritor, puteti pregati cu iaurt celebrul sos mexican guacamole.
Ingrediente:
- 2 avocado bine coapte
- 1/2 ceasca de iaurt grecesc
- 1/2 ceapa rosie mica
- 1/2 ardei iute jalapeno
- 1/4 ceasca de coriandru
- 1 lime
- 1/2 lingurita de sare de bucatarie
Preparare:
Faceti cele doua avocado pasta si amestecati cu iaurtul. Adaugati ceapa, ardeiul si coriandrul tocate, sucul de lime si sarea si amestecati bine.
Surse: foodstory.stirileprotv.ro, cevabun.ro, foodnetwork.com, ayran.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: