Folosit in constructii de peste un secol, betonul armat si-a aratat limitele si incepe sa fie inlocuit cu materiale mai rezistente si mai prietenoase cu mediul inconjurator. In orasul german Dresda se construieste deja prima casa din beton cu fibre de carbon, ca parte a unui proiect de cercetare in valoarea de 45 de milioane de euro.
„Cubul” – asa cum i-au zis arhitectii – va fi o cladire lunga de 40 de metri, lata de 7,2 metri si inalte de 6,9 metri, cu o suprafata 220 de metri patrati. Este compusa din doua elemente distincte: o structura „sucita” care urca spre acoperis si o cutie care sustine intreg edificiul.
Practic, aici va fi sediul consortiului german C3, care va incerca sa impuna betonul cu fibre de carbon. Intreg spatiul urmeaza sa gazduiasca in jur de 20 de persoane. Pe langa zona de birouri, vor fi amenajate incaperi speciale pentru laboratoarele in care va fi testat materialul care ar putea revolutiona inclusiv piata imobiliara din toata lumea. In cutie se vor desfasura experimentele cercetatorilor care trebuie sa se asigure ca betonul cu fibre de carbon este un material durabil.
2022, anul inaugurarii
Ideea a inceput sa prinda contur inca din toamna anului 2017. Firma care construieste cladirea, TU Dresden, isi propusese sa o termina in primavara acestui an, insa pandemie de corobavirus care a afectat intreaga lume si a lovit din plin si Germania a dat toate planurile peste cap. Prin urmare, totul ar putea fi gata anul viitor si este de asteptat ca inaugurarea „Cubului” sa beneficieze de atentia celor mai renumiti experti din domeniu.
Avantajele otelului cu fibre de carbon
Consortiul C3 este format din peste 160 de firme si partenerii lor din stiinta si cercetare si si-a propus sa inlocuiasca cu fibre de carbon cel putin 20% din ranforsarile din otel, in urmatorul deceniu. Cimentul cu fibre de carbon are o durata de viata de peste 200 de ani, nu este supus coroziunii, iar fabricarea lui nu polueaza mediul inconjurator.
Si avantajele nu se opresc aici. Demolarea unui cladiri dintr-un astfel de material va fi mai usor de facut si totul va putea fi reciclat, dau asigurari cercetatorii care lucreaza la proiect. Deocamdata, fibrele din carbon sunt fabricate din acrilonitril, care are ca materie prima titeiul. Insa un alt consortiu, finantat din fonduri UE, le produce folosind lignina, un component al lemnului.
In ceea ce priveste costurile de productie, acestea pot parea mari la prima vedere. Fabricarea unui kilogram de beton armat costa 1 euro, iar cea a unui kilogram de beton cu fibre de carbon – de 20 de ori mai mult. Insa, in ultimul caz, se pot face economii la material care ajung pana la 75%.
Sursa: allplan.com
Cititi si: Case pasive la preturi accesibile. Cea mai ieftina costa pana in 65.000 de euro
Cititi si: Casa lui Cheloo – o locuinta modesta si linistita pentru un om zbuciumat