Iranul este prima tara din lume care anunta ca a fost lovita de un al doilea val al infectiillor cu coronavirus, dupa relaxarea restrictiilor. Pe 4 iunie, regimul de la Teheran a raportat un numar de 3.5.74 de cazuri. Precedentul record negativ data din 30 martie, cand bilantul era de 3.186 de imbolnaviri.
Restrictiile impuse in februarie au fost ridicate, treptat, de la mijlocul lui aprilie, pe fondul scaderii numarului imbolnavirilor, scrie dailymail.co.uk. S-au redeschis chiar si salile de sport, iar cazurile de infectare au inceput sa se inmulteasca de luna trecuta.
Oficialii iranieni din domeniul sanatatii spun ca acest al doilea val ar f, de fapt, rezultatul unei testari mai eficiente, dubata de o inregistrare riguroasa a noilor cazuri. Acest lucru este conformat, dar doar partial, de faptul ca numarul mortilor nu a crescut direct proportional cu cel al infectarilor.
Presedintele vorbeste de noi restrictii
Ingrijorat de noile cifre, presedintele tarii, Hassan Rouhani, a cerut populatiei sa ia in serios avertismentele medicilor. „Daca in vreo regiune a tarii, aceste avertismente nu sunt luate in serios, numarul imbolnavirilor va creste, iar autoritatile vor fi nevoite sa reimpuna restrictii”, a spus presedintele iranian.
„Oamenii cred ca pandemia a luat sfarsit. Nu este asa. Daca oamenii nu respecta protocoalele sanitare, trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau”, a declarat, la randul sau, ministrul Sanatatii, Saeed Namaki.
De la inceputul pandemiei, Iranul a raportat peste 167.000 de cazuri de coronavirus, dintre care 8.134 mortale. Pe 5 iunie, au fost anuntate 2.886 de imbolnaviri si 63 de decese.
Pandemiile lovesc in valuri
Pandemiile au lovit in valuri, de-a lungul istoriei, si oamenii de stiinta spun ca nici cea de coronavirus nu va face exceptie.
In istorie a ramas de trista amintire anul 430 i.Hr., cand ciuma a lovit Atena. A facut-o apoi si in 429 i.Hr, 427 i.Hr si 426 i.Hr, luand vieti si provocand multa suferinta in toti acesti ani. La fel s-a intamplat si cu „Moartea Neagra”, pandemia din secolul al XIV-lea și cu variola din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, asa-numita „gripa spaniola” a afectat Europa in vara anului 1918 pentru ca, mai apoi, sa reapara la finalul acelui an si inca o data in 1919, reaminteste Euronews. Interesant este ca al doilea val, din toamna si iarna lui 1918, a fost cel mai periculos si a ucis cei mai multi oameni.
Cititi si: Cum spalam si igienizam mastile dupa purtare