Prima tara din Uniunea Europeana care va testa vaccinul anti-COVID produs in Rusia, Sputnik V, este Ungaria. Anuntul a fost facut de ministrul de externe ungar,Peter Szijjarto. Potrivit acestuia, 10 doze pentru teste au ajuns deja in tara vecina.
Mai mult decat atat, seful diplomatiei ungare a mai spus ca tara sa negocieza cu partenerii rusi pentru a fabrica, pe viitor, vaccinul in Rusia. Acesta este mandria Rusiei si a fost promovat, incepand din august, de insusi presedintele Vladimir Putin.
Eficacitate „de 92%”
Rusia sustine ca vaccinul Sputnik V, aflat in faza a treia a testelor clinice, are o eficacitate de 92%. Moscova nu a prezentat deocamdata vreo documentatie stiintifica despre acest vaccin, dar cei care l-au conceput au promis ca cercetarea va fi publicata curand ”intr-una dintre principalele reviste medicale din lume” si va putea fi evaluata de alti experti.
Rusia a inaintat la sfarsitul lunii octombrie Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) o cerere de precalificare si autorizare rapida a vaccinului Sputnik V, botezat dupa numele primului satelit sovietic lansat pe orbita si care, potrivit Moscovei, a fost deja administrat mai multor responsabili rusi de rang inalt.
Viktor Orban decide
Premierul Viktor Orban a anuntat ca Ungaria va achizitiona vaccinuri impotriva noului coronavirus din tari neoccidentale, precum Rusia sau China, daca sunt disponibile inainte in cantitate mare, desi Comisia Europeana a avertizat ca numai produselor autorizate de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) pot fi folosite in statele membre ale UE.
Viktor Orban a reactionat afirmand ca „nu este o chestiune politica, ci sanitara”, adaugand ca „laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, si ungurii insisi” vor decide si vor alege intre diferitele alternative.
Comisia Europeana a semnat, pana in prezent, in numele statelor membre ale UE, contracte pentru achizitia vaccinurilor impotriva COVID-19 dezvoltate de companiile AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer si CureVac.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Cititi si: Primul vaccin contra COVID-19 e aproape gata. Cand va primi unda verde