Daca ati crezut ca locuintele inteligente pe care le putem controla de la mii de km distanta reprezinta viitorul, ei bine, acestea se regasesc mai mult in prezent. Daca nu stiati, exista si in Cluj o astfel de casa, iar asta este doar una dintre cele cunoscute, la noi in tara fiind mai multe astfel de constructii. Probabil va intrebati care este urmatorul pas, ce urmeaza dupa casele inteligente? Ei bine, casele imprimate 3D. Da, ati citit bine. Primele case de locuit imprimate 3D vor fi construite in Europa. Aflam mai multe detalii, din randurile de mai jos.
Primele case de locuit imprimate 3D vor fi construite in Europa
Primele case de locuit imprimate 3D vor fi construite in orasul Eindhoven, din Olanda, urmand ca lucrarile de constructie sa inceapa in acest an. Cunoscut sub numele de Project Milestone, acest proiect de imprimare 3D este considerat a fi o premiera mondiala prin faptul ca toate casele vor putea fi inchiriate pentru locuit – prima casa ar putea fi gata chiar in 2019.
Conform planului, prima casa va avea trei camere si va fi o casa pe un singur nivel, cu o suprafata de aproximativ 95 de metri patrati. Ulterior, vor fi construite alte patru unitati cu mai multe etaje. Imprimarea 3D permite flexibilitatea construirii cladirilor cu forma neregulata. Proiectul a atras deja atentia potentialilor clienti, iar 20 de familii s-au aratat interesate de prima casa la doar o saptamana dupa ce au fost facute publice imaginile cu aceasta.
Proiectul a fost demarat in urma unui parteneriat dintre municipalitatea orasului Eindhoven, Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, contractorul Van Wijnen, managerul imobiliar Vesteda, firma de materiale de constructii Saint Gobain-Weber Beamix si firma de inginerie Witteveen+Bos.
Resedintele vor fi construite una cate una, ceea ce va permite echipei sa invete din fiecare constructie si sa-si imbunatateasca tehnica de la o casa la alta. La inceput, materialele de constructie vor fi tiparile in incinta universitatii, dar obiectivul final este ca lucrarile de constructie sa se multe pe santier. Potrivit echipei, ultima casa din acest proiect va fi complet tiparita si asamblata la fata locului.
In cea ce priveste imprimarea 3D, aceasta aduce foarte multe beneficii. Echipa de dezvoltare spune ca imprimarea 3D poate oferi o solutie pentru lipsa de zidari calificati din Tarile de Jos. De asemenea, aceasta metoda permite crearea oricaror forme si pot fi integrate functionalitati individuale pentru fiecare casa, la costuri suplimentare minime. Apoi, un alt avantaj important il reprezinta sustenabilitatea, deoarece este nevoie de mai putin beton si, prin urmare, mult mai putin ciment, ceea ce reduce emisiile de CO2 provenite din productia acestuia.
Mai jos, puteti urmari filmuletul de prezentare:
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: