Te-ai gândit vreodată că sticlele din plastic pot fi un material bun de construicție? Nu? Ei bine, Robert Bezeau a găsit o soluție ingenioasă atât pentru construcții, cât și pentru criza ecologică de la nivel mondial: PET-urile. Acesta a reușit să pună bazele pentru primul sat din lume cu case construite din PET-uri.
Acesta a reușit să arate că numărul de PET-uri aruncate după utilizare este într-o creștere alarmantă la nivel global. Totuși, a mai reușit și să găsească o soluție ingenioasă pentru oprirea aruncării sticlelor de plastic și folosirea lor în scopuri utile.
Cine e Robert Bezeau?
Robert Bezeau este originar din Quebec, Canada. Acesta a ajuns pe insulele Bocas în 2009 și a început, în anul 2012, să deruleze diferite proiecte de reciclare. Aceste proiecte s-au întins, ulterior, pe toată suprafața insulelor Bocas del Toro din Panama.
Acesta, împreuna cu alți voluntari și muncitori, au reușit să producă schimbări majore în ceea ce privește deșeurile din plastic de pe insule. Acesta a aproximat că în aproximativ un an și jumătate a reușit să adune peste un milion de sticle din plastic.
Primul sat din lume cu case construite din PET-uri
„Soluția unei probleme, de cele mai multe ori, este chiar aici. Noi doar nu o vedem.”
Robert Bezeau
Prima astfel de casă a fost construită în anul 2015 pe una din insulele Bocas Del Toro din Panama. De atunci, Robert și-a stabilit obiectivul de a reuși să creeze un centru de educație care să poată învăța mai mulți oameni cum să refolosească PET-urile și cum să le transforme în materiale pentru construicția caselor.
Cum se construiește o astfel de casă? Simplu. Pui sticle de plastic într-o cușcă pe care o confecționezi din fier beton și sârmă pentru gard. Acestea vin mai apoi puse una lângă alta și sudate până când vor deveni un perete.
Toate bucățile vin mai apoi asamblate, iar tencuiala și celelalte etape ale finisării casei sunt la fel ca pentru casele consturite din cărămidă sau beton.
Care sunt avantajele unei astfel de case din PET-uri?
Având aer în ele, sticlele nu doar că sunt ușoare, însă și casa va fi mai ușor de răcorit. Nu va fi nevoie de un consum mare de energie. În Panama, temperaturile sunt mult mai mari, așadar există multe case care au nevoie de aer condiționat. Totuși, o casă construită din sticle de plastic nu va avea această problemă.
Un alt avantaj este faptul că aceste case sunt foarte rezistente în fața cutremurelor și sunt ideale pentru zonele seismice. Sunt, de asemenea, rezistente și practice chiar și în fața unui Tsunami. În cazul în care bucățile unei case se vor desprinde, acestea vor putea fi folosite ca plută. Așadar, structurile casei pot salva mai multe vieți de la înec.
În satul cu case din PET-uri sunt folosite doar sticle PET #1. Acestea, în caz de incendiu, doar se micșorează și nu iau foc.
Aceste case nu doar că pot rezolva problema plasticului la nivel mondial, însă poate fi o soluție extrem de bună pentru oamenii străzii. Aceste case sunt ieftine, ușor de ridicat și pot adăposti mai multe persoane fără nici o problemă.
Tu ți-ai construi o astfel de casă din PET-uri?
Surse: plasticbottlevillage-theline.com