Case inteligente, care pot fi controlate de la mii de kilometri distanta si roboti cu care putem purta o conversatie si care pot face aproape toate lucrurile pe care noi le facem. Nu descriem un film SF, ci realitatea in care traim. Pare de necrezut cat de mult a evoluat tehnologia si cat de mult s-au schimbat lucrurile in ultimii ani.
Recent, am discutat AICI despre casele inteligente si am vazut AICI cat ar costa o astfel de locuinta in Romania. Iar astazi, printre proiecte traditionale de case pe care vi le prezentam, strecuram si o informatie importanta: un stat, primul din lume de altfel, isi obliga cetatenii sa construiasca doar case eco, cu panouri solare.
Astfel, California (SUA) a adoptat un proiect de lege prin care fiecare cladire care va fi construia incepand cu data de 1 ianurie 2020 va trebui sa functioneze doar pe baza de energie solara. Se vor folosi panouri fotovoltaice pentru a asigura energia electrica pentru ocupanti, o tehnologie considerata ”eco” din toate punctele de vedere. Noua lege californiana se bucura, in general, de sustinerea publicului, insa exista si voci care critica decizia luata de autoritati. Multi oameni se plang de costul unei astfel de tehnologii, care adauga intre 8000 si 12.000 de dolari la costul normal al unei locuinte. Chiar daca se fac eforturi pentru gasirea unor solutii care sa ajute la accesibilitatea panourilor fotovoltaice, tehnologia nu a ajuns inca intr-un punct acceptabil. Printre dezvoltatorii de tehnologii bazate pe energia solara se numara si Elon Musk, care detine un startup numit SolarCity. Acesta se ocupa cu dezvoltarea unor tigle de acoperis care pot inmagazina energia necesara unei locuinte, iar pretul ar urma sa fie unul mai accesibil decat in cazul alternativelor.
Energia ”curata” este din ce in ce mai populara printre cei care vor sa isi construiasca case demne de secolul 21. Printre beneficiile acesteia se numara si faptul ca scapi de plata facturilor, insa investitia initiala este ceva mai mare. Acum, putem vorbi, oficial, de primul stat din lume pe teritoriul caruia, incepand cu 2020, toate casele nou construite vor functiona pe energie ”verde”.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: