Anuntul ca vaccinul dezvoltat de Pfizer si BioNtech impiedica infectarea cu coronavirus in cazul a noua persoane din zece a generat un val de speranta in intreaga lume. Administrarea dozelor mai are, insa, de asteptat atat in SUA, cat si in Europa.
Peste Ocean, Pfizer intentioneaza sa ceara autoritatilor federale americane autorizarea in regim de urgenta a vaccinului, ceea ce inseamna ca, daca totul merge conform planului, dozele ar urma sa fie administrate spre finalul acestei luni.
Pe de alta parte, Comisia Europeană este asteptata sa aprobe un contract pentru achiziţionarea a peste 200 de milioane de doze de vaccin. Ministrul german al Sanatatii, Jens Spahn, a declarat ca vaccinul va fi disponibil in Europa cel mai probabil la inceputul anului viitor si ca spera ca tara sa primeasca 100 de milioane de doze, informeaza Deutsche Welle.
Dupa autorizare, va incepe productia si, potrivit oficialilor Pfizer, pana la sfarsitul anului ar putea fi gata dozele necesare pentru imunizarea a maximum 20 de milioane de oameni. In acest context, presa de la Londra scrie ca primii britanici vor fi vaccinati pana la Craciun. Prioritate vor avea batranii si cadrele medicale.
Realizarea a doi cercetatori de origine turca
In spatele acestui vaccin se afla doi cercetatori din Germania de origine turca: Ugur Sahin si Özlem Türeci. Deja in ianuarie 2020, cand singura tara din lume care avea probleme mari cu coronavirusul era China, iar in Germania nimeni nu-si facea prea multe griji privind o pandemie, cercetatorii medicali Sahin si Türeci au reactionat prin demararea procesului de cautare a unui vaccin impotriva acestui nou coronavirus.
„Lightspeed”, adica viteza luminii – asa a fost numit proiectul demarat la jumatatea lunii ianuarie de firma germana Biontech. Proiectul are ca scop crearea in timp record a unui vaccin impotriva noului coronavirus. Si asa a fost derulat proiectul – cu viteza luminii. Dezvoltarea unui vaccin dureaza, in conditii normale, intre opt si zece ani. De data aceasta, cercetatorii din Mainz au reusit in ceva mai putin de un an sa aduca vaccinul lor in faza de aprobare finala in SUA.
In ceea ce priveste Europa, vaccinul este testat in prezent intr-un studiu pe mii de participanti. Pentru a grabi procedura de aprobare, se verifica regulat rezultatele intermediare ale studiului, pana cand vor exista date suficiente pentru a lua o decizie privind aprobarea produsului.
Cititi si: Controversa din jurul vaccinului contra COVID-19. Ce va face UE?
Cititi si: Cat timp ramane coronavirusul pe banii murdari