Desi inca ne bucuram de zile calduroase, sezonul rece este dupa colt, asadar, este momentul sa ne pregatim locuinta pentru iarna. Pornind de la aceasta idee, vorbim in randurile de mai jos despre principalele avantaje ale unui termostat de ambient si trecem in revista cateva motive pentru care acesta ar trebui sa se regaseasca in orice locuinta.
Principalele avantaje ale unui termostat de ambient
Inainte de a vedea care sunt avantajele sale, haideti sa vedeti ce este un termostat de ambient. Pe scurt, acesta este un regulator de temperatura ce comanda pornirea si oprirea sistemului de incalzire. Mai exact, temperatura aerului din incapere este sesizata de termostat si cand aceasta atinge valoarea setata, instalatia de incalzire se opreste, iar cand scade sub valoarea reglata, instalatia reporneste. Acest lucru inseamna ca centrala nu va mai functiona, odata ce camerele au atins nivelul de temperatura setat, rezultand astfel un consum redus. Avand in vedere ca fiecare grad cu care incalzim suplimentar casa duce la un consum suplimentar de combustibil, diferenta va fi una semnificativa in ceea ce priveste costurile lunare (economie de energie de pana la 30%). Pe langa consumul redus, prin folosirea termostatului se realizeaza un numar mai mic de porniri ale centralei si se asigura astfel o durata de viata mai mare a acesteia.
In ceea ce priveste montarea acestuia, termostatul se va monta intr-o incapere-etalon (camera-pilot). Altfel spus, cand se atinge valoarea reglata a temperaturii in incaperea etalon se presupune ca s-a atins temperatura dorita si in celelalte incaperi. Termostatul este indicat a se instala la 1,5 m inaltime pe peretele camerei, astfel incat sa fie amplasat in zona de circulatie naturala a aerului, pe peretele opus caloriferului, fara a fi influentat de curent sau surse de caldura.
Referitor la diferitele modele care se regasesc acum pe piata, termostatele pot fi cu fir sau fara fir. Cele fara fir functioneaza pe baza de comunicatie radio si au un aspect mai modern datorita lipsei cablului care asigura legatura dintre termostat si sursa de incalzire. In plus, termostatele mai performante – cum sunt, de exemplu, aceste termostate Salus – afiseaza atat temperatura interioara, cat si cea exterioara, au mai multe niveluri de temperatura si ofera posibilitatea de a stabili o temperatura diferita in fiecare zi a saptamanii. De asemenea, unele dintre ele permit setarea temperaturii la intervale de 15, 30 sau 60 de minute. Un astfel de termostat pe care il recomandam este computherm q7 rf.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: