Cei care vor sa inceapa o afacere vor avea la dispozitie mai multe programe de finantare in 2017, in functie de specificul acesteia. De la agricultura si activitati mestesugaresti, pana la deschiderea unui cabinet medical sau unei pensiuni turistice, veti putea aplica pentru ajutor financiar pentru o gama larga de activitati in care v-ati dori sa va lansati.
In prezent, niciuna dintre masurile de finantare prezentate nu este activa, demararea lor fiind asteptata dupa data de 1 mai 2017, arata un comunicat al cabinetului de avocatura Coltuc, publicat de Ziare.com.
Programe de finantare in 2017. Afaceri in rural
Cele mai numeroase linii de finantare pentru activitatile de tip start-up sunt oferite in spatiul rural, prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) – pndr.ro. Acesta sprijina atat demararea de activitati agricole, cat si non-agricole in mediul rural.
Iata cele mai importante linii de finantare pentru demararea unei afaceri agricole:
1. Investitii in exploatatii agricole
Este vorba despre investitii in ferme vegetale, zootehnice sau mixte, precum:
- infiintarea unei ciupercarii;
- achizitia de echipamente agricole pentru o ferma vegetala;
- infiintarea unei livezi;
- construirea unor grajduri pentru infiintarea unei ferme de animale.
Solicitantii eligibili trebuie sa fie inregistrati ca persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau forme de inregistrare juridica, precum societatile cu raspundere limitata sau societatile debutante.
Ajutorul financiar nerambusabil este de 30 – 50% din valoarea eligibila a proiectului, fara a depasi 2 milioane de euro.
Cititi mai multe despre aceasta linie de finantare aici.
2. Programe de finantare in 2017. Procesarea produselor agricole
Prin intermediul acestei masuri, intreprinzatorii sunt incurajati sa infiinteze sau sa dezvolte afaceri in domeniul procesarii produselor agricole, cum ar fi:
- infiintarea unei fabrici de produse lactate;
- infiintarea unei fabrici de conserve;
- achizitia unei linii tehnologice pentru obtinerea sucului natural din fructe.
Intreprinderile sunt incurajate sa dezvolte, in cadrul acestor proiecte, lanturi alimentare integrate, respectiv colectarea materiei prime, procesare si comercializare de produse alimentare.
De asemenea, sunt incurajate investitiile in produse ecologice, traditionale, dar si asocierea producatorilor agricoli care isi propun sa dezvolte impreuna unitati de procesare pentru propriile produse.
Ajutorul financiar nerambursabil este de 40 – 50% din valoarea eligibila, iar sprijinul nu poate depasi 2,5 milioane de euro.
Cititi mai multe despre aceasta linie de finantare aici.
3. Programe de finantare in 2017. Instalarea tinerilor fermieri
Tinerii fermieri sunt persoanele care nu au implinit inca varsta de 40 de ani in ziua depunerii proiectului, avand deja o exploatatie agricola inregistrata.
Instalarea tinerilor fermieri presupune preluarea sau infiintarea unei ferme agricole si depunerea cererii de finantare intr-un interval de cel mult doi ani de la inregistrarea fermei la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura, primaria locala sau Directia Sanitar Veterinara.
Ajutorul este de maxim 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei agricole.
Tinerii fermieri primesc 75% din ajutor in avans si trebuie sa demareze implementarea proiectului in noua luni de la semnarea contractului de finantare. Transa a doua este acordata intr-un interval maxim de 3 ani, in cazul exploatatiilor agricole, sau de 5 ani, in cazul exploatatiilor pomicole.
Cititi mai multe despre aceasta linie de finantare aici.
4. Programe de finantare in 2017. Dezvoltarea fermelor mici
In cadrul acestei linii de finantare este oferit sprijin financiar dezvoltarii unor mici exploatatii agricole.
Micii fermieri primesc un sprijin de 15.000 de euro, din care 75% in avans iar restul tot in maxim 3 ani in cazul exploatatiilor agricole sau de 5 ani in cazul exploatatiilor pomicole.
Ei sunt obligati sa comercializeze produse in valoare minima de 20% din valoarea avansului acordat.
Cititi mai multe despre aceasta linie de finatare aici.
Iata si unele tipuri de activitati non-agricole care pot beneficia de finantare prin PNDR.
1. Programe de finantare in 2017. Infiintarea de activitati non-agricole in spatiul rural
Aceasta linie de finantare acorda un sprijin financiar nerambursabil diferit, in functie de specificul activitatii desfasurate, astfel:
- 50.000 de euro pentru infiintarea unor activitati de prestari servicii in spatiul rural;
- 70.000 de euro pentru infiintarea unor pensiuni agro-turistice, cabinete medicale sau veterinare, dar si pentru activitatile de productie sau mestesuguri (atelier de tamplarie, fabrica de confectii etc.)
Ajutorul este acordat in doua transe, respectiv 70% sub forma de avans, dupa semnarea contractului de finantare.
Incasarea transei finale este conditionata de indeplinirea urmatoarelor conditii:
- investitia trebuie sa demareze intr-un interval de cel mult 9 luni de la semnarea contractului de finantare;
- planul de afaceri trebuie sa fie implementat in intregime intr-un interval maxim de 5 ani;
- afacerea trebuie sa genereze venituri de cel putin 30% din prima transa, pana la momentul solicitarii transei finale.
Cititi mai multe despre aceasta linie de finantare aici.
2. Infiintarea si dezvoltarea de activitati non-agricole in spatiul rural
Prin intermediul acestei linii de finantare, se poate solicita sprijin financiar nerambusabil pentru demararea, dar si dezvoltarea unei afaceri.
Astfel, banii nerambusabili pot fi solicitati pentru:
- realizarea constructiilor;
- achizitia de echipamente si utilaje;
- achizitia de echipamente IT si produse software.
Sunt eligibile PFA-urile, dar si SRL-urile si SRL-D-urile care solicita finantare pentru realizarea unei investitii. Nu pot fi decontate cheltuieli pentru sustinerea activitatii, precum salariile si contributiile sociale, materiile prime, utilitatile sau alte cheltuieli operationale.
Se pot finanta aceleasi idei de afaceri ca la punctul anterior, fiind in plus posibila si finantarea pentru dezvoltarea si modernizarea unor activitati deja incepute.
Programe de finatare in 2017. Bani pentru IMM-uri
Programul Start-up Nation Romania este cea mai recenta solutie de finantare propusa pentru anul 2017, pentru proiectele implementate in mediul urban si in regiunile mai putin dezvoltate, cu exceptia regiunii Bucuresti-Ilfov.
In cadrul programului, intreprinderile nou-infiintate vor putea solicita un ajutor de pana la 44.000 de euro pentru plata chiriei, achizitia de utilaje si instalatii, dar si pentru masini de transport si echipamente IT, intreaga suma fiind nerambursabila. Beneficiarii vor asigura doar resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile ale proiectului.
Conditia pentru acordarea finantarii este ca fiecare IMM nou infiintat sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani. Cei care nu respecta aceasta conditie va trebui sa returneze banii primiti de la stat.
In proiect sunt eligibile firmele inființate dupa 30 ianuarie 2017, iar acestea pot participa o singura data. Domeniile de activitate care vor primi cel mai mare număr de puncte vor fi IT, productie, industriile creative (sanatate si educatie), serviciile si comertul.
Calendarul desfasurarii programului a fost anuntat recent de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, potrivit start-up.ro.
Astfel, inscrierea in program se va face electronic, iar aplicatiile vor incepe din luna mai a acestui an, fiind deschise timp de o luna Eligibilitatea startup-urilor si a planurilor de afaceri va fi verificată in perioada mai – iulie 2017, iar contractele vor fi semnate in lunile iunie – august 2017.
Am mai scris despre acest program AICI.
Surse: ziare.com, start-up.ro
Surse foto: coreorchards.com, verifiedforskolin.com, state-journal.com, finalfitoff.com.au, start-up.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: