Programul guvernamental Noua Casa, lansat luna trecuta, a ajutat aproximativ 1.400 de romani sa obtina un credit in vederea achizitionarii unei locuinte, potrivit unui prim bilant al autoritatilor.
„De la 18 septembrie pana in prezent s-au acordat prin Noua Casa 1.400 de credite in valoare de 154 milioane de lei, ceea ce intr-o luna de zile spunem noi ca este foarte mult”, a declarat Dumitru Nancu, director general la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
„La programul Noua Casă, pe langa faptul ca se construiesc noi locuinte, avem si o dezvoltare pe orizontala a industriei de profil, de constructii”, a adaugat Nancu, pentru bursa.ro. Potrivit acestuia, in 2019, dezvoltatorii imobiliari au dat in folosinta beneficiarilor de credite in medie 63 de metri patrati, cea mai mica suprafata locuibila din ultimii 20 de ani. Asa ca era nevoie de un nou program.
Ce a adus nou programul Noua Casa
Dumitru Nancu a explicat de ce se blocase programul Prima Casa, anul trecut. „Dezvoltatorul isi crea acel produs in functie de programul Prima Casa. Atata timp cat aveai o garantie de 59.000 de euro nu puteai face decat o unitate locativa de 59.000 de euro. Am venit si am spus: bine, raman si acele apartamente pana in 70.000 de euro, fie ca vorbim de apartamente vechi, fie ca vorbim de apartamente noi, dar venim complementar si cu Noua Casa, adica pana in 140.000 de euro, unde ai confort mai mare, dai si sansa celor care castiga mai mult sa-si achizitioneze un apartament mai mare”, a spus Nancu.
Din anul 2009 si pana in prezent, prin Prima Casa si acum Noua Casa, 300.000 de romani si-au achizitionat o locuinta, conform directorului general la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Ce fel de locuinte pot fi cumparate
Beneficiarii pot achizitiona – in cadrul programului Noua Casa – urmatoarele tipuri de locuinte:
a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
b) locuinte consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Toate detaliile despre Noua Casa le gasiti AICI.
Cititi si: Programul „Noua casa”, la start. Tot ce trebuie sa stiti
Cititi si: Cum ti-ai putea lua casa cu credit chiar daca nu ai avans