Programul guvernamental Noua Casa, care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat, ramane in vigoare si anul acesta. Bugetul alocat ar urma sa depaseasca 2 miliarde de lei.
La finalul anului trecut, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), Dumitru Nancu, facea o prima estimare a bugetului pentru 2021 al programului Noua Casa, fost Prima Casa. „Avand in vedere ca suntem in aceasta dubla criza, cea economica si cea sanitara, anul viitor programul va functiona cu un buget de 2,1 miliarde de lei”, declara Nancu.
Beneficiarii pot achizitiona locuinte noi, inclusiv construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, dar si locuinte locuinţe consolidate. In cazul celor din urma, conditia este ca documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic sa se fi semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
In plus, pot fi cumparate alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Plafoanele maxime ale garantiilor
- garantie in nume si cont stat de pana la 60% pentru creditele pentru locuinte noi, de pana la 140.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 15%;
- garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte noi de pana la 70.000 de euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%;
- garantie in nume si cont stat de pana la 50% pentru credite pentru locuinte vechi de pana la 70.000 euro. Avansul solicitat beneficiarului in cazul acestor credite este de 5%.
In ceea ce priveste criteriile de eligibilitate pentru a participa la programul Noua Casa, beneficiarul programului trebuie sa indeplineasca in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- sa declare pe proprie raspundere, in momentul solicitarii creditului garantat, ca nu detine proprietate mai mare de 50 mp, exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, indiferent de modul sau momentul in care a fost dobandita;
- sa achizitioneze sau sa construiasca o singura locuinta printr-un credit acordat si garantat de conditiile Programului;
- sa aiba calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.
Avantajele programului Noua Casa sunt multiple. Pe langa avansul mic, dobanda este si ea avantajoasa. In plus, creditul poate fi accesat si de catre persoane cu salariul minim pe economie, insa suma disponibila va fi mai mica decat plafonul maxim pentru tipul de locuinta ales (veche, noua sau in constructie).
Fisurarea peretilor. Solutii de reparare
Achizitionare unei locuinte poate veni, din pacate, si cu unele probleme. Fisurarea peretilor poate sa apara in cursul renovarilor, dar si ulterior. Cel mai des, fisurile apar la scurt timp dupa finisarea unui perete sau a tavanului, dar se pot profila si dupa un timp oarecare. Pentru repararea lor, trebuie urmati anumiti pasi.
Curatarea
Indiferent de locul unde a aparut fisura, trebuie sa indepartezi cu spaclul toate materialele de-a lungul acesteia, pana la tencuiala, pe o latime de cativa centimetri, de o parte si de alta. Curatarea trebuie sa fie temeinica si la fel de profunda pe toata lungimea fisurii. Uneori, poate ajunge si la un centimetru adancime, sau chiar mai mult, dar in felul acesta se va evita reaparitia fisurii.
Chituirea
Locul trebuie sa fie bine curatat de praf inainte de a trece la etapa urmatoare. Pentru ca reparatia sa fie de durata, cea mai buna solutie, indiferent daca tencuiala este sau nu afectata, este sa folosesti un chit acrilic, numit si chit de cutit. Se foloseste un spaclu flexibil, care te va ajuta sa-l aplici uniform si sa-l nivelezi corespunzator.
Alt material care poate fi folosit este ipsosul. Acesta are capacitatea de a se intari foarte repede, asa ca trebuie lucrat cu atentie, cu cantitati mici de material, preparat pe masura ce este folosit. Pasta de ipsos se aplica pe perete dupa ce acesta a fost umezit. Este important sa folosesti un strat de ipsos de o grosime corecta, intins cat mai uniform. Iti vei da seama, pe masura ce lucrezi, de grosimea corecta a stratului de ipsos, pentru ca ceea ce este in exces o sa cada. Ideal este sa pui materialul in straturi si sa lucrezi din aproape in aproape, pe suprafete mici.
Ia in calcul ca varianta cu chit acrilic este mai usoara, dar ca ambele materiale au nevoie de un timp de uscare inainte de a trece la etapa urmatoare.
Pregatirea pentru aplicarea gletului
Dupa ce chitul sau pasta de ipsos s-a uscat, se trece la etapa de pregatire a peretelui pentru aplicarea gletului. Aceasta presupune aplicarea unei benzi speciale, autoadezive, pe toata suprafata fisurii. Banda are rolul de a arma locul si de a crea aderenta pentru glet.
In cazul in care ai folosit pasta de ipsos, banda de armare se poate aplica imediat dupa, inainte ca aceasta sa se usuce, iar peste ea, se mai poate aplica un strat de ipsos foarte subtire.
Aplicarea gletului
Amesteca gletul conform instructiunilor. Sunt importante respectarea cantitatilor si ritmul de lucru. Gletul se aplica in strat uniform si se usuca relativ repede, astfel ca trebuie preparat in cantitati mici. Este important ca praful de glet sa fie depozitat intr-un loc uscat inainte de utilizare, temperatura din camera sa fie mai mare de zece grade, iar umezeala, redusa.
Foloseste doua spacluri metalice din otel inoxidabil. Cu primul se ia material, care se transfera pe al doilea, cu o latime mai mare, cu ajutorul caruia se intinde gletul pe perete. Operatia trebuie facuta cu rabdare si atentie. Dupa aplicare, trebuie lasat sa se usuce, ceea ce poate dura 24 de ore. Ventilatia spatiului este importanta si ajuta la o buna fixare. Dupa uscarea completa, gletul trebuie netezit cu un smirghel abraziv.
Amorsa
Se aplica dupa ce gletul a fost bine finisat si uscat si are rolul de a asigura aderenta vopselei, uniformizeaza capacitatea de absorbtie a peretelui, reduce consumul de vopsea si previne aparitia petelor.
Vopseaua
Pentru ca este vorba despre o operatie de reparatie, vopseaua finala trebuie sa fie identica celei folosite initial pe respectivul perete. Vopseaua lavabila se aplica intr-un strat subtire. Este important sa ocolesti zona care nu a fost afectata de reparatie, pentru a nu face locul vizibil, prin accentuarea nuantei. Dupa uscarea primului strat, se va aplica si un al doilea, pentru un aspect uniform.