Ordonanta privind transformarea programului „Prima casa” in „Noua casa” este in vigoare de pe 5 august. Programul va fi operational, cel mai probabil, de pe 15 august, a anuntat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Dumitru Nancu.
Valoarea finantarii destinate achizitiei oricarei categorii de locuinte poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR, si avansul platit de beneficiar.
Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate. Acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
Cine poate primi 119.000 de euro si 140.000 de euro
Pentru achizitionarea locuintelor noi, definite la alinitele (3) si (4) ale Art. 1 din ordonanta, se ofera finantare suplimentare. Prin locuinta noua in sensul Programului se intelege orice locuinta receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii garantate.
La alineatul (4) se precizeaza ca locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii finantarii garantate in intelesul prezentei ordonante de urgenta sunt asimilate locuintelor noi.
Prin urmare, in cazul in care se achizitioneaza o locuinta care se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la alin. (3) si (4), valoarea finantarii poate fi cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent lei, si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar.
Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate, si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
Normele de aplicare, in prag de avizare
Programul „Noua casa” nu are inca norme de aplicare. „Normele sunt in prag de avizare. Noi speram ca saptamana viitoare normele sa intre in aprobare de sedinta de Guvern, iar la 15 august programul va fi operational. Incercam sa incurajam noile constructii. Fata de fostul program am mai marit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie sa incurajam si romanii care au un venit mai mare, dar si dezvoltatorii sa ofere niste conditii superioare”, a declarat directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Dumitru Nancu.
„Daca un roman castiga mai mult, de ce sa nu si dam posibilitatea sa aplice pentru programul Noua casa? Pentru orice locuinta construita in ultimii cinci ani si de acum incolo, poti accesa un credit de pana la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%”, a mai spus Nancu.
Textul integral al Ordonantei privind programul „Noua casa” este disponibil AICI.
Cititi si: Cat costa apartamentele in cele mai bune cartiere din marile orase
Cititi si: Casa frumoasa de 20.000 de euro