Plafonul pentru achizitionarea de locuinte noi se va majora, anul acesta, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Este una dintre principalele schimbari din Programul „Prima casa”, care devine „Noua casa” si va avea ca efect scumpirea locuintelor.
Programul „Noua casa” a fost adoptat, deocamdata, doar in prima lectura, forma finala urmand sa primeasca avizul in urmatoarea sedinta de guvern.
„Sunt cateva modificari importante aduse in cadrul acestui program pentru a stimula dezvoltarea imobiliara si sectorul constructiilor si, in acelasi timp, pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa achizitioneze in perioada urmatoare o locuinta noua. Astfel, s-a majorat plafonul pentru creditele pentru achizitia de locuinte noi de la 70.000 de euro la cel putin 140.000 de euro, cu o valoare a garantiei de 80% din valoarea creditului”, a explicat Ionel Danca, seful cancelariei premierului Ludovic Orban.
„Este o modificare substantiala, radicala, care are in vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuintele de pana la 120 de metri patrati, astfel incat cei care au posibilitatea si doresc sa acceseze o astfel de facilitate sa poata achizitiona si apartamente mai mari decat cele care sunt in prezent pe piata prin programul Prima casa„, mai spus Ionel Danca.
In ceea ce priveste locuintele vechi, va fi garantata doar 50% din valoarea creditului, pana la un plafon maxim de 70.000 de euro.
Cine poate lua credit
Pentru a obtine un credit prin programul guvernamental, o persoana trebuie sa indeplineasca trei conditii:
- la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;
- achizitioneaza sau construieste o singura locuinta, printr-un credit acordat si garantat in conditiile Programului;
- are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul
Locuintele se vor scumpi
Un prim efect dupa lansarea programului „Noua casa” va fi scumpirea locuintelor. Dan Bucsa, economistul-sef pentru Europa Centrala si de Est al Unicredit, spune ca preturile se vor muta direct la noile plafoane, potrivit Digi24. Apartamentele care au stat in preturi de 60.000 – 65.000 euro se vor duce la 95.000 euro sau mai sus, spre 140.000 de euro.
Pe de alta parte, garantia de stat de 80% va avea si ea efecte importante. Cu o asemenea acoperire, banca poate fi mult mai relaxata, iși asuma doar 20% din risc si va da credite mult mai usor. Exista, insa, riscul supraindatorarii romanilor care vor fi tentati sa isi cumpere locuinte mai luxoase.
Castiga dezvoltatorii, intermediarii si notarii, dar si statul, prin TVA aplicat la preturi mai mari, explica analistul economic Iancu Guda. „Cine pierde? Consumatorul, care este stimulat sa se indatoreze scump si cu riscuri de rambursare foarte mari. Se vinde iluzia luxului abordabil”, adauga Guda.
Cititi si: Orasul din Romania in care piata imobiliara a rezistat in fata COVID-19
Cititi si: Casa cumparata in vremea pandemiei: nebunie sau oportunitate? Lectia americana