Desi este un proces lung si adesea destul de complicat, avand in vedere preturile caselor, cei mai multi romani isi achizitioneaza o locuinta prin intermediul programului Prima Casa. De la lansarea lui si pana in prezent, statul roman a acordat garantii de peste 19 miliarde de lei (peste 4,2 miliarde de euro), conform datelor furnizate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.
Chiar daca procentul neperformantelor este mic in cazul acestui produs, Fondul Monetar International considera ca a crescut expunerea indirecta a sectorului bancar, atat prin acest program, cat si prin finantarea datoriei suverane. Proiectul BNR de reducere a gradului de indatorare la 40% in cazul creditelor ipotecare cu dobanda variabila se va aplica si imprumuturilor Prima Casa, dupa cum spun specialistii din piata financiar-bancara.
Daca vrem sa vorbim in cifre, din anul 2009, de cand a fost lansat programul si pana in prezent, au fost acordate circa 226.000 de garantii Prima Casa, la care se adauga inca 28.000 de promisiune de garantare. Astfel, conform FNGCIMM, valoarea garantiilor acordate depaseste suma de 19 miliarde de lei. In mare parte, aceasta garantie a statului acopera doar jumatate din totalul creditelor acordate prin acest program.
Pana in prezent, in 2018 au fost acordate deja 9.400 de credite Prima Casa, iar circa 700 de solicitari de garantare sunt in curs de acordare. Plafonul distribuit la inceputul anului, in valoare de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat in proportie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei. Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garantiilor acordate pentru creditele Prima Casa a inregistrat o crestere de 7%, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achizitionate prin program a atins 60%. Conform datelor, rata neperformantelor este de doar 0,3% din total garantii, iar numarul creditelor Prima Casa finalizate si rambursate integral este unul destul de mic, de numai 12.400.
„Eficacitatea instrumentelor macroprudentiale pentru creditele ipotecare este subminata de programul Prima Casa, care ofera imprumuturi cu un LTV (loan-to value – valoare garantata – n.r.) de pana la 95%”, avertizeaza FMI intr-un raport dur la adresa sistemului bancar din Romania. FMI recomanda o recalibrare a programului „Prima Casa”, prin masuri cum ar fi impunerea unui plafon de indatorare, care ar diminua din riscurile generate de expunerea bancilor pe sectorul imobiliar. O asemenea limita ar trebui impusa pe toate creditele ipotecare, inclusiv cele Prima Casa. In acest context, „FMI saluta decizia guvernului de a reduce treptat programul Prima Casa”.
Intr-adevar asa cum sustin surse din mediul bancar, noul proiect de modificare a Regulamentului 17/2012 se va aplica si creditelor acordate prin programul Prima Casa. Astfel, „chiar daca Prima Casa se deruleaza in baza unei legi speciale, aceasta lege stabileste doar niste conditii generale de dobanda si niste criterii de eligibilitate a clientului precum si celebrul avans de 5%. Ea nu spune nimic despre gradul de indatorare al acestuia. In conditiile in care nici regulamentul BNR nu face nici o distinctie speciala in acest sens, gradul de indatorare de 40% se va aplica si imprumuturilor ipotecare de acest tip”, spun surse din mediul bancar.
Informatiile au fost preluate de pe economica.net.
Foto: mediafax.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: