O gasim sugestiv intitulata in limba engleza drept „bonus room” si nu degeaba designerii au apelat la aceasta sintagma. Este acea camera in plus dintr-o casa in care te retragi pentru a-ti culege gandurile – din acest motiv i se mai spune si „getaway room” sau, intr-o traducere literara, camera de refugiu. Poate la fel de bine servi drept spatiu de rezerva in cazul unei familii extinse sau cand un grup de oaspeti vin pe neasteptate sau atunci cand spatiile de depozitare din casa devin insuficiente, poate deveni birou de lucru sau camera unde sa iti cultivi pasiunile, oricare ar fi acestea. Mai jos va prezentam cateva proiecte de casa cu minimansarda.
„Bonus room” este un concept care prinde tot mai mult in arhitectura. Probabil cu totii ne dorim acel colt numai al nostru in care sa ne refugiem ori de cate ori cand simtim nevoia si tocmai pe acest lucru mizeaza arhitectii si dezvoltatorii imobiliari cand pun pe hartie planul unei case.
Initial, minimansarda era construita deasupra garajului. Intre timp, noile planuri includ „camera bonus” in podul casei sau chiar la subsolul locuintei. Ideea e sa fie intr-adevar un loc de refugiu, astfel se explica localizarea ei in ansamblul rezidential.
Tinand cont de locul pe care il ocupa, este recomandat ca aceasta camera sa fie bine izolata termic, in caz contrar termenul de „bonus” isi pierde din consistenta. Fiind, in cele mai dese cazuri, gasita la nivelul superior al unei case, am ales sa folosim cuvant minimansarda pentru a o desemna.
Bineinteles ca majoritatea caselor au un pod sau un subsol, dar acestea au fost folosite in buna masura, pana acum ceva vreme, doar ca spatii de depozitat. Pe masura ce designul a evoluat spre spatii de locuit tot mai deschise, proprietarii si-au dat seama ca este nevoie, totusi, de o incapere a intimitatii in care oamenii sa se regaseasca. Aceasta nevoie si-a gasit repede raspunsul practic in planurile locuintelor.
Arhitectii le recomanda si enumera si cateva motive concrete pentru care o casa ar trebui sa includa si o astfel de minimansarda: o astfel de locuinta iti ofera oricand un spatiu de manevra in ceea ce priveste noi planuri de reamenajare a casei in functie de noile nevoi sau dorinte, oportunitatea de a folosi locuinta pentru scopuri diferite, precum unul profesional sau care tine strict de nevoia de relaxare si, nu in ultimul rand, este vorba despre o camera in plus, oricand accesibila.
Surse: Creativebuildsolutions.ro, Theplancollection.com, coolhouseplans.com, Thehousedesigners.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: