La sfarsitul secolului al XIX-lea, o noua miscare prindea contur in arhitectura din America pentru a atinge apogeul in perioada interbelica, promovand arta mestesugareasca si utilizarea materialelor naturale de constructie si designul simplu. Asa numitele „craftsman houses” se distingeau de casele ridicate pana atunci in stil victorian prin simplitatea lor si aveau ca elemente distinctive acoperisul coborat si in mai multe ape, cu fatade in triunghi, date de corpurile locuintei iesite in relief. Desi majoritatea caselor au fost ridicate din lemn, in timp constructorii au inceput sa foloseasca si piatra si caramida. Mai jos va prezentam cateva astfel de proiecte de casa cu un etaj ridicate in stilul sus-amintit.
Primul model este o casa aparent mica, dar foarte spatioasa, intinsa pe o suprafata de 207 metri patrati, din care 40 de metri patrati sunt asa-numitul „bonus space”, un spatiu pe care proprietarul il poate transforma intr-unul dedicat propriilor placeri. Casa, care are trei dormitoare, doua bai si doua garaje, are in fata o veranda incadrata de coloane care si dau, de altfel, nota de personalitate cladirii. Livingul urmeaza arhitectura exterioara a locuintei si are un tavan boltit pentru o impresie de spatiu nesfarsit.
Al doilea exemplu din seria de proiecte de casa cu un etaj este una de o frumusete aparte. Casa, cu o suprafata similara celei prezentate anterior, are o fatada partial acoperita in piatra ceea ce ii da o nota distincta. Contrastul dintre griul fatadei din piatra si acoperis si albul care delimiteaza marginile acoperisului este de mare efect vizual. Asa cum se vede din imagini, casa este una spatioasa, cu multe incaperi a caror utilitate este lasata la decizia proprietarului. Pe langa veranda, casa are si o terasa pentru un spatiu suplimentar de relaxare si care se deschide din dormitorul principal.
Urmatoarea casa are doar 84 de metri patrati si se incadreaza in acelasi stil prin cele doua coloane masive de la intrare, asezate pe baza din piatra, si acoperisul acoperit cu sindrila din lemn de cedru. Livingul care este la etaj, caci in partea superioara se concentreaza suprafata de locuit, se deschide intr-un balcon spatios, iesit putin in exterior si delimitat partial de un grilaj din lemn masiv.
Surse: Associateddesigns.com, Dreamhomesource.com, Homeplans.com, Architecturaldesigns.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: