Imediat ce treci muntii si ajungi in Ardeal, primul lucru care te loveste este arhitectura total diferita de cea din Vechiul Regat, influenta directa a sutelor de ani sub ocupatie ungara si austro-ungara. Casele sunt grupate la strada, intr-un ansamblu unitar, cu fatade colorate si decorate in motive, frontoane mici din care se iteste cate o fereastra mica sau chiar doua, in timp ce dedesupt se deschid altele imbracate in obloane de lemn, si acoperisuri din tigla roscata. Curtile sunt in spate, pentru ca ardeleanul tine mult la discretie. Vedem mai jos cateva proiecte de case din Ardeal, toate cu un design traditional plin de frumusete si eleganta si, pe alocuri, cu o arhitectura personalizata.
Primul proiect este o casa traditionala care ne aminteste de arhitectura specifica Europei Centrale, cu elemente specifice usor de indentificat. Este o casa cu o suprafata utila de 100 de metri patrati, cu un design superb, centrat pe jocuri de forme si culori diverse si o dispunere armonioasa a pietrei, lemnului si caramizii. Casa are doua nivele, cu parterul dedicat spatiilor de zi, precum livingul, cu iesire in spate pe o terasa acoperita cocheta, intinsa sub un tavan boltit. La etaj se afla doua dormitoare, amplasate direct sub acoperis, dand incaperilor un farmec aparte. Pretul estimat este de circa 60.000 de euro pentru aceasta casa.
A doua casa este una tot pe doua nivele, intinsa pe o suprafata utila de 121 de metri patrati. Este o locuinta cu o arhitectura eleganta, conturata de prezenta unor elemente distincte precum bovindourile si lucarnele. La parter, livingul spatios se extinde in exterior pe o terasa incadrata in coloane fin lucrate deasupra careia se intinde un balcon spatios. Spatiul pentru luat masa se pliaza elegant pe unul din bovindouri peste care se deschide un al doilea balcon. Un al doilea volum similar se afla si in bucatarie, deschizand interiorul catre spatiul de afara. La etaj se afla trei dormitoare, cel principal cu baie si dresing propriu.
Mai jos gasiti cateva poze ale unor care traditionale specifice zonei Ardealului, cu elemente distinctive amintite la inceput, precum fatade frumos lucrate si colorate si frontoane cu elemente decorative, porti incadrate in zid si ferestre in obloane de lemn vospite in culori diferite.
Surse: Case-frumoase.ro, Pinterest.com, Flickr.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: