Casele din chirpici sunt acum la mare cautare, o moda greu de imaginat acum ceva timp cand materialul de constructie oferit din abundenta de natura era indeosebi asociat cu saracia. In vremuri in care ne uitam tot mai atenti la costuri, dar si tot mai preocupati de mediul inconjurator, casele din chirpici sunt o alternativa viabila si eficienta. Pe scurt, sunt locuinte ecologice, construite dintr-un material sanatos (amestesc de lut, paie si apa, in caramizi uscate apoi la soare), foarte bun izolator termic si rezistent la cutremure, la preturi net inferioare caselor clasice din BCA sau caramida. Si, pentru a va convinge de adevaratul potential al acestui material natural, vedem mai jos trei proiecte de case din chirpici ridicate in Occident, acolo unde moda se manifesta mult mai expansiv.
Inspirata din traditia amerindiana, acesta casa moderna pe doua nivele este, greu de crezut, integral ridicata din chirpici, cu un design in forme rotunde si domoale, asemenea materialului natural. Cu o suprafata de 291 de metri patrati, aceasta locuinta este o prezenta distincta, plina de personalitate, in orice cartier rezidential. Spatioasa si eleganta, case are la parter ample spatii de zi grupate in jurul livingului, camera centrala de pe acest nivel, extins spre alte zone dedicate familiei si deschis spre terasele generoase de afara. Doua dormitoare completeaza spatiul la parter, in timp ce la etaj, tot atatea incaperi sunt accesibile prin intermediul unui balcon interior care se suprapune livingului.
Al doilea proiect descrie o locuinta din Santa Fe, capitala statului american New Mexico si un adevarat centru al arhitecturii traditionale Pueblo centrata pe locuinte din chirpici. Intinsa pe 187 de metri patrati, casa imbina designul exterior traditional cu un interior contemporan in care spatiile de zi joaca un rol central. Livingul si sala de mese se imbina intr-un spatiu deschis cu acces pe terase diferite, in fata si in spatele casei. Trei dormitoare, o bucatarie si o incapere retrasa, dedicata pasiunilor, completeaza spatiul de locuit de pe singurul nivel al casei din chirpici.
Al treilea model este tot un exponent al arhitecturii traditionale amerindiene, intr-un design uniform, placut ochiului. Cu o suprafata de 218 metri patrati, case cu un singur nivel ofer spatiu suficient grupat in trei dormitoare si camere de zi generoase, dublate de terase si verande exterioare. Cele trei dormitoare au si ele acces la zonele exterioare, la fel si biroul din colt, spatii prielnice relaxarii in serile racoroase din zonele aride.
Surse: Homeplans.com, Dreamhomesource.com, Eplans.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: