Lemnul ramane cel mai accesibil material de constructie. Aspectul estetic, proprietaţile portante, caldura atingerii si naturaletea lui au fost intotdeauna apreciate si exploatate de-a lungul istoriei. Cum am mai subliniat, constructiile din lemn prezinta o serie de avantaje importante fata de case ridicate din alte materiale, cum ar fi durabilitatea, elasticitatea, eficienta, izolarea termica, protectie la foc prin tratare, rezistenta la cutremur, pretul redus, un material ecologic cu efecte benefice asupra sanatatii locatarilor.
Ne vom indrepta atentia in materialul urmator asupra unor proiecte de case din lemn rotund, poate cea mai buna optiune pentru un produs finit cu aspect traditional si perfect integrat in peisaj. Primul exemplu este o casa cu mansarda si veranda. Cu ferestre largi pe ambele nivele, casa este una primitoare si spatioasa. Usile in stil frantunzesc de la parter dau intr-un living in care elementul vizual central este un semineu. Tot la parter se afla bucataria, o baie si spatii de depozitare. La mansarda se afla un dormitor spatios si o baie, alaturi de o terasa interioara care se deschide in livingul de la parter.
Al doilea proiect de casa din lemn rotund vine din Noua Zeelanda si este o superba casa de vacanta ridicata in apropierea Lacului Tekapo. Casa are trei dormitoare, doua bai si o terasa sub care poate fi parcata o masina. Interiorul este unul cu aspect placut, dat de imbinatia intre bustenii de lemn folositi ca stalpi de sustinere si grinzi si chiar pereti despartitori. Proprietari spun ca principalul scop urmarit prin ridicarea acestei case a fost integrarea cat mai completa in peisajul montan din jur.
Urmatorul exemplu din proiecte de case din lemn rotund este o casa romaneasca, din zona de munte. Intinsa pe o suprafata de 172 de metri patrati, casa poate fi ridicata, spun constructorii, in trei luni de zile. Pretul orientativ oferit de acestia este de 200 de euro pe metru patrat cea ce ar duce la o suma finala de circa 35,000 de euro. Casa este una cu un design placut, cu mansarda deschisa spre natura din jur printr-un balcon si ferestre largi. Ca si la exterior, interiorul este dominat de trunchiurile de lemn, coloana vertebrala a acestei case.
Surse: Naturalloghomes.co.nz, Architecturaldesigns.com, Case-lemn.eu
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: