Danezii au dus designul pe noi culmi, dandu-i forme contemporane functionale si practice, toate cu un lucru in comun: grija fata de mediul inconjurator. Nimic din conturul indraznet al unei case moderne nu este deconectat de natura prin care se leaga cu ajutorul ferestrelor largi, specifice locuintelor scandinave. Dupa ce am vorbit despre amenajarea casei in stil danez, mai jos vedem cateva proiecte de case in stil danez, pornind de la traditional pana la designul ambitios din vremurile actuale.
Prima casa este o locuinta mica, de vacanta, construita pe o insula pe care se afla un singur sat, dar conectata prin poduri de zona continentala. Casa se intinde pe doar 46 de metri patrati, fiind structurata intr-un living spatios care cuprinde si bucataria si doua dormitoare. Spatiul mic din interior este extins printr-o vasta terasa exterioara, in spatele casei, inconjurata de tufe de flori. Interiorul este puternic luminat din exterior gratie ferestrelor largi care inconjoara locuinta. Casa a fost scoasa la vanzare la un pret de circa 83.000 de dolari.
Al doilea exemplu este o casa care, spun designerii, este o reinterpretare moderna a unei case traditionale daneze. Locuinta de 110 metri patrati a fost proiectata in forma de stea, avand in structura sa cinci aripi diferite, fapt ce permite privelisti panoramice si amplasarea de terase in diferite locuri astfel incat toti membrii familiei sa aiba coltul de relaxare si intimitate in egala masura. Centrul locuintei este dedicat spatiilor de socializare, in timp ce aripile adapostesc dormitoarele. Din nou avem aceleasi elemente specifice caselor locale, interior in alb, cu podea din lemn si ferestre si usi glisante largi.
Al treilea proiect este o casa prin care designerul care a creat-o a vrut sa demonstreze ca o locuinta low-cost poate fi la fel de practica si aspectuoasa precum casele de mari dimensiuni. Locuinta, sugestiv boteza „casa neagra”, a fost construita la un pret pe metrul patrat de 1.200 de euro – mai ieftin de atat nu se poate in Danemarca, a dat asigurari proiectantul. Secretul a constat in utilizarea de materiale prefabricate si in deschiderea spatiului interior astfel incat sa fie nevoie de cat mai putine resurse. Livingul casei cu trei dormitoare se deschide complet vara spre o terasa prin usile glisante.
Surse: Dezeen.com, Trendir.com, Smallhousebliss.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: