Stilul neoromanesc a inceput sa prinda contur in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si este un curent promovat de arhitectul Ion Mincu, cel care a vrut sa reinvie arhitectura traditionala romaneasca, dar sa o aduca in pas cu vremurile dandu-i forme moderne, functionale. Specifice acestui stil arhitectonic sunt casele mari, spatioase, cu coloane din lemn sau piatra cu elemente decorative sculptate, intrari impozante, cu cerdac, ferestre incadrate in arcade decorate cu motive florale sau animale. Mai jos va prezentam cateva astfel de proiecte de case in stil neoromanesc, un stil care a avut perioada de maxima inflorire pana in primele decenii ale secolului al XX-lea.
Primul model este o casuta de campie, de o frumusete aparte, intinsa pe o suprafata utila de 128 de metri patrati. Accesul in casa este scos in evidenta prin pridvorul decorat si o usa ce preia anumite motive decorative de pe stalpii pridvorului. Holul de intrare creaza un prim spatiu tampon intre exterior si restul casei. Zona de living este destul de generoasa datorita lipsei de separare completa dintre el, scara si bucatarie. Bucataria este potrivita ca dimensiuni si este in conexiune directa cu camara. Terasa din spatele casei este gandit ca o deschidere a casei spre spatiul curtii. Mansarda gazduieste un dormitor matrimonial cu dressing, un dormitor pentru copii si o baie comuna, potrivit descrierii facute de arhitect.
Al doilea proiect este o casa care imbina elegant traditia cu modernul, o prezenta discreta in acest sens fiind garajul integrat si care cade sub cele doua coloane din lemn de la etaj, o suprapunere foarte interesanta din punct de vedere vizual. Casa cu o suprafata utila de 156 de metri patrati este structurata in camera de zi, trei dormitoare – toate la etaj, bucatarie si doua bai. Intrarea principala este protejata de o prispa foarte frumoasa, incadrata in coloane si gard de lemn cu ornamente sculptate, care continua pe toata lungimea fatadei si se prelungeste pe partea laterala cu o terasa spatioasa.
Al treilea exemplu este o casa traditionala romaneasca cu un cerdac proeminent la etaj, reliefat de coloane mari din lemn sculptate si zidaria deosebit de fumoasa, batuta in piatra de rau, in partea de sustinere de la parter. Arcadele imprima un aer clasic, ancestral cladirii, continuand si in ancadramentul ferestrelor de jur imprejur.
Surse: Case-frumoase.ro, Caseromanestilacomanda.ro, Bucharestian.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: