Scandinavia inseamna, mai intai de toate, progres prin inovatie si aceasta realitate se reflecta sub numeroase forme, inclusiv in domeniul imobiliar. Asa cum vom vedea mai jos, casele traditionale din lemn incep sa faca loc unora cu design modern, futurist, dar care pastreaza nota de clasic prin folosirea lemnului, materialul de constructie de baza in Scandinavia, care ia insa forme ingenioase, pliindu-se pe o arhitectura din ce in ce mai indrazneata. Mai jos vedem cateva proiecte de case in stil norvegian, de la clasic la modern.
Primul exemplu, pentru a urma firul cronologic, este o casa din busteni, asa cum este firesc in Norvegia. Locuinta are un etaj, este foarte spatioasa, fatada sa fiind dominata de balconul suspendat, cu acoperis, construit peste terasa de la parter. In spate, o alta terasa acoperita ofera un spatiu suplimentar de relaxare in serile racoroase de vara din Scandinavia. Casa cu acoperis verde se integreaza perfect in mediul inconjurator, dominat de paduri de conifere.
Urmatorul proiect este o casa de vacanta moderna, construita de un designer norvegian pe coasta Marii Nordului. Designul aparent sobru este echilibrat de prezenta masiva a sticlei, o caracteristica a locuintelor scandinave unde lumina naturala este captata prin orice mijloace. Locuinta este structurata in trei corpuri, tot atatea generatii cat insumeaza familia designerului, care le permit acestora sa petreaca vacantele impreuna, pastrandu-si insa fiecare momentele de intimitate. Casa a fost ridicata la baza unui versant, intr-un micro-climat bland care a permis designerului sa foloseasca cat mai multa sticla in constructia locuintei. Partea centrala, cea mai transparenta, gazduieste o bucatarie si un living comun, celelalte doua corpuri fiind rezervate dormitoarelor si bailor.
Al treilea proiect este o casa cu un aspect exterior aparent imbatranit de vreme. Este doar o impresie pentru ca interiorul luminos iti schimba imediat impresia de casa rustica. Locuinta cu acoperisul in forma literei M, construita din lemn de brad tratat, are un spect cromatic unitar, echilibrat de insertiile de piatra care continua si pe interior. Casa dispune de aceleasi frestre largi, astfel amplasate incat sa permita privelisti de 180 de grade. Interiorul atrage atentia prin arhitectura neobisnuita, fragmentata, cu tavane inalte care coboara apoi si ferestre de mansarda amplasate ingenios, permitand luminii sa navaleasca in interior din toate colturile.
Surse: Trendir.com, Dezeen.com, Loghomevillage.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: