Casele trebuie sa raspunda, in primul rand, nevoilor pracice ale unei familii. Tocmai din acest motiv, la munte sau la campie, locuintele se pliaza pe necesitati concrete, iar tipicul arhitectural pare sa se estompeze, cu mici diferente. Traditional, casele de la campie, spre deosebire de cele de la munte unde locuintele au acoperisuri inalte, au acoperisuri cu pante inclinate, imitand cumva formele domoale ale reliefului. Si pentru ca sunt mult mai expuse soarelui, casele de la ses au musai terase acoperite in structura lor. Vedem mai jos cateva astfel de proiecte de case la campie, cu specificul lor:
Primul este un proiect care, sustin arhitectii, reprezinta o casa unifamiliala moderna si economica, destinata atat zonelor de munte, cat si celor de campie. Din punct de vedere functional, casa este alcatuita din patru dormitoare, o camera de zi, trei bai, o bucatarie, doua spatii de depozitare si o terasa. Arhitectura locuintei este moderna prin liniile volumetrice si finisajele propuse, chiar daca acoperisul de tip sarpanta duce cu gandul la locuintele traditionale. Acest proiect de casa este optimizat atat din punct de vedere al conformarii cat si al materialelor de constructie utilizate. Produsul finit va fi unul avantajos din punct de vedere al costurilor pentru viitorul beneficiar – o ”casa ieftina”, mai spun arhitectii pe site-ul de prezentare.
Al doilea proiect este o casa mai mica, de 140 de metri patrati, cu trei dormitoare, o camera de zi, trei bai, o bucatarie si, bineinteles, o terasa. Casa, cu un design compact, functional, are sistemul structural clasic, avand cadre din beton armat si pereti din zidarie de caramida. Casa este rezistenta la seism de gradul 8.1, spun proiectantii.
Am ales pentru ultimul model o casa americana, tipica zonelor de preerie. Casa este una spatioasa, mai extinsa decat cele din Romania, pliindu-se pe spatiul generos oferit de natura. Este una cu un design modern, cu linii clare, ferme, incadrandu-se perfect in peisajul inconjurator. Casa se intinde pe o suprafata de 262 de metri patrati, are in structura sa trei dormitoare si trei bai. La etaj, proprietarii au o camera tip „bonus”, una de refugiu, care poate fi organizata ca incapere cu multiple utilitati. La parter, o alta camera este rezervata unui birou de lucru cu deschidere in terasa spatioasa a casei.
Surse: E-proiectcasa.ro, Magazinuldeproiecte.ro, Homeplans.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: