Principiul designului universal a luat nastere tocmai din grija de a asigura si persoanelor varstnice acces facil in diferite zone ale unei case. Conceptul a pornit de la preocuparea initiala care i-a avut in centru pe cei cu dizabilitati, dar in timp s-a extins si ii vizeaza si pe cei care isi construiesc case in care vor sa isi petreaca tot restul vietii. Acest tip de case sunt adaptate astfel incat sa faciliteze miscarea persoanelor in varsta. Vedem mai jos cateva proiecte de case pentru persoane in varsta:
Din exterior casele pot parea locuinte obisnuite, cu exceptia faptului ca majoritatea au un singur nivel tocmai din motivul amintit mai sus. In interior insa, proiectele sunt adaptate si gandit astfel incat sa preintampine orice dificultate pe care un om in varsta ar intalni-o. De exemplu, holurile sunt destul de largi astfel incat sa permita accesul facil al carucioarelor. In baie, cabina de dus coboara pana la podea si nu are niciun fel de bordura la baza. De asemenea, baile sunt dotate cu pardosele antiderapante si elemente de sustinere. In general, planul interior este de unul open space care permite unui batran sa ajunga usor in orice colt si pe care sa il controleze vizual mai bine.
Spatiile de depozitare sunt si ele astfel concepute incat sa fie accesate repede si de la joasa inaltime. Cel mai important, draperiile si ferestrele pot fi actionate prin telecomanda pentru a inlatura nevoia unui efort fizic considerabil. Unul din aceste proiecte de case pentru persoane in varsta poate fi vazut mai jos. Locuinta este organizata in jurul unei terase centrale pe care se poate ajunge atat din living, cat si din doua dormitoare. Casa are 231 de metri patrati si are in structura sa trei dormitoare si tot atatea bai.
O alta casa a fost reamenajata pentru o batrana de 73 de ani. Locuinta cu un etaj are scari bine iluminate de sus pana jos, trepte bine delimitate, cu balustrade de ambele parti si o mocheta antideparanta. Toate camerele au spatii de depozitare chiar langa usa, pragurile au fost eliminate, iar usile au clante clasice, actionate prin apasare, si nu manere rotative.
In imaginea de mai jos vedem si un interior de tip open space, conceput special pentru o familie de batrani intr-o casa rustica. Regasim aici aceleasi elemente amintite mai sus, precum mobilier cu colturi rotunde, o cabina de dus deschisa si cu multe elemente de sustinere si spatii de depozitare usor accesibile.
Surse: Houseplans.co, Thisoldhouse.com, Afrendlyhouse.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: