In pelerinajul nostru prin Europa ne oprim astazi asupra caselor unguresti, destul de cunoscute noua ca arhitectura. Sunt case ridicate in stil straditional, acoperite cu tigla, cu un fronton larg care se impreuneaza cu peretii, vopsiti in aceeasi culoare, simplu sau cu ferestre mici la mansarda si la primul nivel, adesea incadrate in obloane de lemn. Vedem mai jos cateva proiecte de case unguresti, de la cele traditionale, la cele moderne, acestea din urma pastrand insa liniile clasice distinctive.
Primele exemple sunt asa-nimitele „cuburi unguresti”, case construite incepand cu anii ’20 ai secolului trecut. Sunt locuinte compacte, cu un design simplu dar foarte atragator, cu diferite elemente cromatice decorative care le scot in evidenta si care s-au vrut a fi trasaturi distinctive intr-o perioada in care regimul comunist postbelic optase pentru standardizarea arhitecturii. Casele din imaginile de mai jos au fost documentate de fotograful Katharina Roters.
Pastrand acelasi design cu frontoane deschise, arhitectii contemporani au dat forme moderne arhitecturi traditionale unguresti. Vedem in cele ce urmeaza cateva case ridicate in stil contemporan, dar pastrand liniile clasice ale caselor unguresti. Prima este o casa de vacanta ridicata in apropierea orasului Pecs, din sudul tarii. Casa, intinsa pe 78 de metri patrati, are trei nivele, printre care un subsol cu acces in exterior, etajul principal si o mica mansarda care da si conturul casei traditionale. Ca elemente distinctive, casa este inconjurata de terase generoase, una dintre ele, deschizandu-se in fata si suspendata pe piloni metalici.
Acelasi design in care elementul distinctiv central este triunghiul frontonului, imbracat si de data aceasta in sticla, dar mult mai impozant decat in cazul precedent. Constructia din imaginea de mai jos a fost comandata de o renumita crama din Ungaria care a vrut sa isi primeasca oaspetii intr-un cadru modern, mult mai deschis si transparent. Cladirile formeaza acum un centru de receptie a vizitatorilor, care gazduieste si sali de degustare a vinului.
Ramanem tot in sectorul viticulturii si vedem mai jos un complex de case moderne ridicat de o alta crama pentru clientii care aleg sa se relaxeze in mijlocul naturii. Complexul include o terasa pentru degustare de vinuri, o piscina, o zona pentru campat si chiar un turn de observatie pentru cei care sa scruteze intinderile de vie.
Surse: E-architect.co.uk, Dezeen.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: