Pomii pot sa degere!
Protejarea pomilor de inghet implica folosirea unor tehnologii speciale. Pomii au nevoie de ingrijire in perioadele de frig pentru ca pot sa degere si sa nu mai ajunga sa ne daruiasca fructe in sezonul cald.
Asadar, orice proprietar de livada are nevoie de informatii clare privind modul in care trebuie intretinuti copacii in perioadele de inghet.
Specialistii in domeniul pomiculturii vin catre noi cu 5 recomandari pertinente:
Sfatul 1: Laptele de var
Folosirea laptelui de var este o metoda binecunoscuta pentru ingrijirea pomilor in perioadele de inghet. Concret, este vorba de vopsirea pomului cu lapte de var. Se da trunchiul copacului si ramurile care sunt mai groase. Uneori, in perioadele potrivite, se poate vospi intreg pomul. Procedeul previne inghetul datorita stratului protector pe care substanta il formeaza pe scoarta.
Sfatul 2: Perdeaua de fum
O metoda specifica pentru ingrijirea livezii pe timpul inghetului este perdeaua de fum. Perdeaua de fum se face in general noaptea. Perdeaua de fum degaja un fum dens si alb care ridica temperatura si face ca pomii sa nu mai inghete.
Focul trebuie facut in mod controlat, cu mare atentie la continutul ars. Perdeaua de fum trebuie sa fie formata din arderea unor gramezi mici, de 1.5 m in diametru si 0.8 inaltime. Acestea pot sa contina turba, paie umede, gunoi, frunze, crengi usor umede, etc. Perdeaua de fum mentine temperatura potrivita in intreaga livada daca gramezile arse sunt puse indeajuns de aproape una de alta: pentru 1 ha de pamant este nevoie de 100-200 gramezi de acest tip.
Sfatul 3: Incalzirea aerului din livada
Incalzirea aerului din livada mentine sanatatea copacilor. Astfel pomii vor reusi sa treaca usor peste iarna si vor rodi cu succes in perioada mai calda.
O metoda de incalzire a aerului poate sa fie amplasarea unor sobite speciale pe terenul livezii. Sobitele trebuie sa fie pozitionate in zigzag pentru o circulatie potrivita a aerului prin formarea unor curenti de convectie. Ceea ce se intampla este ca, pe masura ce creste temperatura, aerul cald se ridica si curentii inverseaza zonele calde cu cele reci, astfel circuland tot aerul si incalzindu-l uniform. Astfel livada ajunge in final la temperatura optima dorita.
Sfatul 4: Crearea vantului artificial
Pentru aceasta solutie, este necesara aducerea unor instalatii care sa fie pozitionate in interiorul livezii. Masinile vor ventila aerul mai cald si il vor aduce mai aproape de pomi, in timp ce vor impinge aerul rece mai sus. Exista si optiunea de a incalzi direct aerul, tot cu ajutorul unor mecanisme de tip sobita, care vor arde diverse tipuri de combustibil pentru a mentine sanatatea pomilor in timpul perioadei de inghet.
Sfatul 5: Infolierea
Sunt anumite specii care pot sa beneficieze de infoliere pe perioada rece a iernii. Trebuie in primul rand sa stabiliti daca pomii din livada dvs. sunt potriviti pentru aceasta procedura, deoarece nu toate speciile rezista.
De asemenea, metoda de infoliere este foarte importanta: in anumite cazuri infolierea necorespunzatoare poate crea probleme ce tin de faptul ca folia pastreaza umiditatea, ceea ce determina practic mai multa sensibilitate la inghet.
Exista si alte metode pentru protejarea pomilor de inghet. Indiferent de varianta aleasa, este necesar ca pomii sa fie bine ingrijiti in perioada iernii pentru a ne putea bucura de ei in anotimpul urmator.
Citeste si: Cum protejezi pomii in noptile friguroase
�