Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, revine cu o serie de recomandari pentru romanii care vor sa stie ce au de facut daca prezinta unele simptome ale infectarii cu virusul SARS-COV-2.
Una dintre cele mai ascultate voci in pandemia de coronavirus recomanda izolarea la domiciliu de la „aparitia oricarui simptom care ar putea sugera ca sunteti racit”. „Este foarte important ca eventuala infectie SARS CoV 2 sa fie descoperita cat se poate de timpuriu. Daca sunteti depistat pozitiv, tineti legatura in continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfatuitor al dumneavoastra in aceasta perioada”, recomanda medicul Musta.
Cand mergem la spital
Din pacate, in unele cazuri este necesara internarea si este foarte important sa stim cand trebuie sa renuntam la tratamentul la domiciliu. Urmatoarele semne trebuie sa va faca sa solicitati imediat evaluare in spital, pentru ca pot anunta o evolutie posibil severa a boli:
· febra mare, care persista mai mult de 3-4 zile sau reapare dupa o perioada de afebrilitate
· tuse seaca iritativa intensa, insotita de dureri toracice
· dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseala marcanta
· senzatia de lipsa de aer
Daca starea dumneavoastra se inrautateste, nu stati acasa pana nu mai puteti respira sau pana aveti dificultate mare in respiratie, pentru ca, de cele mai multe ori, este prea tarziu si medicii nu vom mai putea face nimic.
Risc crescut intre ziua a 7-a si ziua a 10-a
„In evolutia bolii exista riscul, chiar si la persoanele cu forme usoare, ca intre a 7-a si a 10-a zi, inflamatia sa creasca si sa evolueze spre o forma severa. In aceasta perioada a bolii fiti foarte atenti, iar daca apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntati medicul de familie si prezentati-va urgent la spital pentru a fi evaluati”, recomanda Virgil Musta.
Ziua a saptea a bolii este extrem de importanta. Atunci se recolteaza al doilea test. Cine trece cu bine de acest prag se va recupera bine, a explicat si un medic aflat in prima linie a luptei cu coronavirusul, Cora Mitroi-Maxim. Cam 20% dintre pacienti au forme moderate. Sunt cazuri in care aceste forme moderate se deterioreaza dupa acest prag si este nevoie de interventie prompta, a adaugat Cora Mitroi-Maxim.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania