Legea prin care racordarea la reteaua de energie electrica devine gratuita a intrat in vigoare de cateva zile, romanii mai au ceva de asteptat. Urmeaza ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sa publice si normele de aplicare pentru ca proprietarii de case se beneficieze de prevederile actului normativ.
Legea spune ca distribuitorii de energie electrica sunt obligati sa conecteze gratis clientii la retelele pe care le administreaza. Costurile racordarii vor fi recuperate ulterior, intr-o perioada de cinci ani. Practic, daca un client nou se va racorda gratuit, costurile acestei operatiuni vor fi suportate de toti clientii companiei care administreaza reteaua, prin tarifele de distributie care se vor regasi in facturile lunare, scrie adevarul.ro.
„In cazul clientilor casnici, operatorul de distributie are obligatia racordarii lor in termen de maximum 90 de zile de la data obtinerii autorizatiei de construire”, precizeaza actul normativ intrat in vigoare pe 19 decembrie. Proiectul privind racordarea poate fi realizat si de către clientii casnici/beneficiari.
Furnizorul are obligatia sa achizitioneze energie electrica astfel incat sa asigure acoperirea consumului clientilor sai, cu prioritate pentru clientii beneficiari ai serviciului universal din portofoliul propriu. In acest sens, energia electrica obtinuta in baza contractelor de rezervare de capacitate de producere a energiei electrice se considera energie achizitionata de catre furnizor.
Ce au urmarit parlamentarii
Racordarea gratuita la reteaua de energie electrica vine dupa o decizie similara privind racordarea la gaze. „Propunem reglementarea in mod simetric a obligatiei operatorului de distributie a energiei electrice sa racordeze consumatorii casnici la retea, prevedere fireasca avand in vedere ca accesul la energie electrica poate fi considerat un bun de baza in lumea moderna”, au motivat parlamentarii.
„Avand in vedere necesarul sporit de cash-flow pe care trebuie sa-l asigure operatorul pentru indeplinirea acestei obligatii, se impune prevederea posibilitatii de recuperare a costurilor prin scurtarea perioadei actuale de amortizare”, au adaugat ei.
Costurile racordarii
Pana la aplicarea legii intrate in vigoare recent, racordarea la reteaua electrica ajungea la aproximativ 2.000 de lei in cazul celor care aveau stalpul de curent in fata casei si nu le mai trebia decat cablul aerian pana in locuinta. Tariful includea si montarea prizei de pamant.
In cazul unui bransament monofazat radial subteran, daca distanta de la stalp, sau firida de distributie din care primiti racordarea este mai mica sau egala cu 20 de metri, trebuie sa achitati maximum 2.400 de lei (racordare din stalp), respectiv 2.100 de lei (racordare din firida de distributie), in situatia in care vi se realizeaza o instalatie cu priza de pamant.
Cum costul contorului nu va mai fi suportat de cel care doreste racordarea, el va fi trecut in baza reglementata de active a distribuitorului, care este remunerat de ANRE. Cu alte cuvinte, se va regasi in tariful de distributie, pe care il platesc toti clientii din respectiva zona de distributie.
Surse: adevarul.ro, e-nergia.ro
Cititi si: 10 idei de corpuri de iluminat cu becuri Edison
Cititi si: Casa din lemn care stocheaza apa de ploaie si uda plantele