Romanii care, din fericire, s-au vindecat de COVID-19 se intreaba acum daca vor ramane cu sechele. Simpotmele se amelioreaza dupa externare, spun medicii, care raman insa rezervati in privinta efectelor pe termen lung.
Ca orice infectie respiratorie, si cea cu noul tip de coronavirus poate determina complicatii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
„Pot ramane sechele dupa vindecarea de COVID-19?”, este intrebarea la care expertii Ministerului Sanatatii din Romania raspund destul de prudent.
„Studiile aparute au constatat ca, la pacientii infectati cu noul coronavirus, modificarile radiologice pot persista pana la 4 saptamani de la debutul simptomelor. Acestea sunt insa ameliorate fata de perioada spitalizarii”, spun ei.
Simptome usoare, impact necunoscut
In mesajul postat pe pagina de Facebook a ministerului, se precizeaza ca simptomele usoare persista si dupa ce pacientul intruneste criteriile de externare. Mai exact, dupa ce i-au iesit doua teste negative si nu mai are febra.
Insa medicii vin cu un avertisment care ar trebuie sa ne dea de gandit. „Nu s-a putut determina impactul pe termen mediu si lung al infectiei cu coronavirus asupra sistemului respirator si asupra altor organe, la pacientii vindecati si externati”, atrag atentia medicii.
De aici am putea trage concluzia ca persoanele care s-au vindecat de infectarea cu coronavirus trebuie sa mearga periodic la medic pentru noi teste si analize. Numai asa vor afla daca le-au fost afectati plamanii, de exemplu, pe termen lung.
Complicatii pentru cei cu astm si pentru fumatori
Persoanele cu forme moderate si severe de astm, au un risc mai mare de a dezvolta forme complicate in urma unei infectii cu noul coronavirus.
In cazul unei exacerbari a simptomelor specifice astmului, este recomandat ca pacientii sa urmeze planul terapeutic recomandat si sa ia imediat legatura cu medicul curant in vederea stabilirii celui mai eficient tratament.
Infectarea cu COVID-19 ii pune in pericol si pe fumatori. In cazul unei infectii, riscul de a dezvolta o forma severa de boala este crescut in cazul fumatorilor. Asta din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plamanilor. Prin urmare, dupa vindecare ar putea ramane noi sechele sau cele existente s-ar putea complica.
Riscul unei noi imbolnaviri
Pe de alta parte, nu e clar daca exista riscul unei noi infectari. Zvonurile in acest sens ar putea avea la baza testele defectuoase, care au indicat gresit, in prima faza, ca pacientul s-a vindecat.
In cazul persoanelor care s-au vindecat, se presupune ca acestea au reusit sa dezvolte un raspuns imun la boala, din moment ce au reusit sa se recupereze. Dar aceasta boala este una aparuta abia la finalul anului trecut, deci nu exista date adunate pe termen lung.