Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-people-woman-street-8961525/
Piata imobiliara a cunoscut un trend ascendent in ultimii ani, in special in marile orase ale țarii. Iasiul nu face exceptie, iar cei care ridica locuinte nu sunt doar dezvoltatori de cartiere rezidentiale, ci si persoane care construiesc pentru sine. Daca ai cumparat un teren si vrei sa-ti faci o casa, trebuie sa cunosti din start ce presupune acest lucru. Intocmirea unui plan, a unei liste cu materiale, gasirea unei firme sau a unei echipe de meseriasi si estimarea costurilor sunt doar cateva aspectele pe care trebuie sa le iei in calcul. Indiferent daca vrei sa construiesti in regie proprie sau cu o firma, trebuie sa fii familiar cu cateva reguli esentiale. Necunoasterea sau nerespectarea acestora iti poate aduce batai de cap, pierderi financiare sau disconfort.
Solicita un certificat de urbanism inainte de a face proiectul
Certificatul de urbanism este un document eliberat de primaria localitatii pe raza caruia este incadrat terenul. Acesta ofera solicitantului informatii legate de regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil care se construieste pe respectivul teren. Informatiille de pe certificat determina caracteristici esentiale ale locuintei tale, procentul de ocupare a terenului, inaltimea, pozitionarea, etc. Este indicat sa soliciti odata cu certificatul de urbanism al imobilului si certificatul de urbanism al bransamentelor la retelele de utilitati, pentru a nu pierde timp efectuând apoi mai multe drumuri la administratia locala.
Construieste in regie proprie doar daca este posibil
Specialistii estimeaza ca ridicarea unei locuinte in regie proprie poate costa si cu 40% mai putin decat construirea cu o echipa de specialisti. Insa, daca pana acum cativa ani aveai nevoie doar de autorizatie si de un plan al casei, inainte de a te apuca de lucru, de unul singur, sau impreuna cu familia sau cunostinte, astazi posibilitatea de a construi in regie proprie este limitata. Legea iti permite sa lucrezi fara specialiști in cazul in care ridici o casă pe un singur plan, cu înălțimea de până la 3 m. Pentru o locuinta cu etaj, trebuie sa angajezi un diriginte de santier si alti experti din domeniu.
Stabileste un buget clar
Nu te apuca sa construiesti fara un calcul detaliat, care sa includa si eventualele costuri suplimentare. Materialele se pot scumpi de la o zi la alta, asa ca ia-ti o marja de eroare in alcatuirea bugetului. Imparte bugetul disponibil pentru fiecare etapa a constructiei, de la turnarea fundatiei la finisaje. Chiar daca uneori poti opri temporar lucrarile ca sa le reiei cand intri din nou in posesia unei sume mai mari de bani, o pauza poate expune alteori casa la intemperii sau alti factori daunatori.
Construieste doar cat ai nevoie
Tendinta multor romani este de a ridica locuinte mari, cu multe camere. Poate ca terenul iti permite constructia unei case mari, dar poate fi de prisos sa-l ocupi cu camere pe care sa nu le folosesti. Poate ca ai o familie mare si te gandesti ca un numar suplimentar de camere va prinde bine pe viitor, dar ia in calcul ca s-ar putea ca acestea sa nu fie folosite asa cum ti-ai dori. O casa de dimensiuni majore presupune costuri mari de intretinere si incalzire, asa ca gandește-te bine daca ai nevoie cu adevarat de un astfel de imobil.
Alege materiale de calitate
Calitatea materialelor se reflecta in durabilitatea si confortul casei. Materialele ieftine te ajuta sa economisesti pe moment, dar pe termen lung este posibil sa impuna costuri mai mari. Alege mereu materiale calitative, de la caramizi si ciment, la vata minerala de sticla sau bazaltica. Astfel, casa va rezista bine in timp si te vei putea bucura de confort.
Ridicarea unei locuinte nu este o activitate usoara, ci un demers care necesita atentie, planificare in detaliu si multe resurse. Cunoasterea regulilor de mai sus contribuie la desfasurarea corespunzatoare a procesului de proiectare si constructie, la confortul casei, dar si al tau, pe termen lung.