Din cand in cand nu exista o satisfactie mai mare ca aceea cand renunti la reguli sau alegi sa incalci cateva, mai ales cand vine vorba de amenajari interioare. Daca nu ne este permis sa ne aratam creativitatea in amenajarea spatiului in care locuim, atunci unde ii mai putem da frau liber?
Dintre incaperile casei, bucataria este cea care se „bucura” de cele mai multe reguli si restrictii, pentru ca ea sa fie practica, cat mai usor de utilizat si sa mentina toate standardele de igiena. Chiar si asa, tot mai multi specialisti in domeniu aleg sa incalce regulile si sa mizeze tot mai mult pe idei unice, pline de personalitate si accente mai mult sau mai putin obisnuite pentru acest spatiu.
Iata mai jos cateva reguli de design interior pe care le puteti incalca:
1.Mizati pe un singur tip de pardoseala
Daca nu sunteti hotarati ce tip de pardoseala sa alegeti pentru bucataria voastra, ei bine alegeti doua tipuri diferite. Considerata candva un adevarat ASA NU, interioarele moderne arata ca imbinarea a doua tipuri diferite de pardoseala poate crea un impact major. Pentru a evita un aspect haotic cele doua tipuri de pardoseala trebuie insa sa pastreze o paleta cromatica simpla, iar executia sa fie impecabila.
2.Evitati culorile inchise
Culorile inchise sau accentele negre sunt in topul preferintelor in acest an pentru amenajari interioare, iar bucatariile nu fac exceptie. Da, poate ca necesita o doza in plus de indrazneala pentru a alege acest tip de culori, dar va asigur ca o sa merite, cu conditia sa pastrati o masura a lucrurilor. Daca optati pentru o mobila inchisa la culoare, echilibrati balanta si mizati pe alb sau culori foarte deschise pentru tavan si pardoseala. In plus, pentru spatiile extraordinar de mici, culorile inchise trebuie sa fie folosite intr-o proportie mai mica, doar punctual, iar spatiul sa beneficieze de cat mai multa lumina naturala.
3.Spatiile de depozitare trebuie sa fie discrete
Cand vine vorba de amenajarea unei bucatarii foarte rar spatiile de depozitare sunt aduse in prim plan. Bucataria este un spatiu in care predomina ustensilele si aparatele electrocasnice, iar pentru a mentine ordine si a asigura o cat mai buna utilizare a spatiului, acestea trebuie depozitate in afara campului vizual. Sunt cativa designeri care au vrut sa iasa din tipar si sa ne schimbe radical modul in care privim spatiile de depozitare. De ce sa ascundeti cristalele mostenite de la parinti sau vesela din portelan cand acestea pot aduce un plus de personalitate interiorului vostru? Depozitati aceste piese in dulapuri sau corpuri suspendate cu usi din sticla pentru a le scoate in evidenta. Trebuie sa aveti mare grija insa ce obiecte puneti in prim plan. Incercati sa mentineti o anumita paleta cromatica care sa se potriveasca cu restul detaliilor din bucatarie si sa nu le inghesuiti. Ganditi spatiile de depozitare asemenea unor spatii de expunere.
4.Evitati corpurile de iluminat indraznete
Cred ca este momentul sa ne luam la revedere de la clasicele aplice pentru bucatarie. Tot mai multi designeri imprumuta din stilul livingurilor sau dormitoarelor pentru a scoate in evidenta si alte zone ale casei cum este bucataria. Pana la urma este spatiul in care ne petrecem o mare parte din timp, dimineata la cafea, seara la masa sau in weekend la o sesiune de gatit cu prietenii. De ce sa nu arate foarte bine si in acelasi timp sa ne faca sa ne simtim cat mai confortabil cu putinta? Incercati sa va jucati cu mai multe tipuri de lumini. Pentru lumina generala alegeti doua sau trei corpuri de iluminat mai indraznete, cu un design unic , iar in zona spatiului de lucru mizati pe corpuri cu un design minimalist pentru lumini punctuale.
5. Limitati-va cand vine vorba de culoare
Introducerea unei pete de culoare in bucatarie se poate dovedi a fi o sarcina extrem de delicata. Costurile de renovare pot fi ridicate si de aceea de multe ori tindem sa fim precauti si sa renuntam la culoare. Recomandarea este sa mizati pe maxim doua culori din aceeasi paleta cromatica pentru a le combina usor si care in timp isi mentin un aspect atemporal. Puteti alege de exemplu pastelurile, sunt elegante si suficient de subtile pentru a castiga lupta cu timpul.
6.Alb si crem se exclud
Designerii de interior in acest an au dovedit tot mai mult ca albul si cremul se pot combina, iar rezultatul poate fi spectaculos. Cheia succesului este cumpatarea 🙂 Puteti opta pentru crem ca si accent de culoare, intr-o bucatarie complet alba. Poate fi vorba de un aragaz, un frigider retro sau orice alt aparat de bucatarie crem.
Bucataria este o zona la fel de importanta ca orice alt spatiu din casa ta, de aceea trebuie sa-i acorzi si ei o atentie deosebita cand vine vorba de amenajare.
Despre autor:
Irina Cucu, arhitect si designer grafic
”Am ales sa studiez arhitectura pentru a-mi construi universul in care vreau sa traiesc. Ma recomanda pasiunea pentru design, curiozitatea si atentia aproape bolnavicioasa pentru detalii. Motivatia mea este ca in fiecare zi sa fiu cea mai buna versiune a mea”
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: